Två JVM-guld för svenska 20-åringen

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Skidskytte.se
Hanna Öberg (mitten) är den första svenskan någonsin att vinna två JVM-guld inom loppet av ett dygn.

20-åriga Hanna Öberg är den första svenskan någonsin att vinna två JVM-guld inom loppet av ett dygn.

Har vi efter Magda, Aco och Helena Ekholm fått vår nästa skidskyttestjärna?

– Det är svårt att säga, men klart att man vill vara det, säger hon.

Det har varit tunt med svenska framgångar i skidskytte. Därför är helgens resultat från JVM i rumänska Cheile Gradistei både överraskande och glädjande.

I lördagens sprint sköt 20-åriga Hanna Öberg fullt. Hon gick en hård kamp om guldet mot schweiziskan Lena Häcki, där svenskan vann med sex tiondelar.

Sköt fullt igen

I söndagens jaktstart stod kampen återigen mellan Öberg och Häcki. Schweiziskan var snabbare på skidorna, men mötte en betydligt pricksäkrare motståndare. Häcki sköt sex bom, Öberg noll.

Efter en prickfri helg tog Hanna Öberg sitt andra JVM-guld. Marginalen den här gången var 14 sekunder.

När Sportbladet når henne på telefon låter rösten klingande glad.

Två guld. Vad är det frågan om?

– Ja. Jag vet inte. Jag var ganska nervös inför sprinten eftersom jag visste att ett bra lopp kunde leda till medalj. Att sedan ta guldet... det kunde jag inte tro. Men efter det, framåt tävlingarna i dag, kände jag mig lugn eftersom jag redan hade uppnått mer än jag kunde tänka mig, säger Hanna Öberg.

Ska vi börja med lördagens seger med 0,6 sekunder. Visste du hur nära schweiziskan var?

– Nej, jag visste inte att det var så tajt. Jag försökte pressa sista varvet och var så trött när jag kom i mål. Det var fantastiskt att se mitt namn med en etta framför. Men sedan klagade ledarna lite på min målgång, jag borde ha gjort en bättre fällning. Det blev onödigt spännande...

Hur orkade du följa upp lördagens succé?

– Jag var riktigt, riktigt trött i skidåkningen så för att hålla kvar i pallen behövde jag skjuta bra. Att det blev fyra nollor är otroligt. Det är första gången jag gör det på tävling.

Hur höll du dig så kall på vallen?

– Inför JVM hade jag en period då det gick ganska knackigt, framför allt skyttet, men sedan jag kom hit har det bara blivit bättre och bättre. Men sex nollor på rad är ändå bättre än jag hade kunnat tro.

Du är den första svenskan att vinna två JVM-guld.

– Ja. Det är otroligt att få vara först med någonting.

Tränas av Pichler

Hanna Öberg lyftes för två år sedan upp i svenska skidskyttelandslaget, där hon har tränats av Wolfgang Pichler med sikte på hemma-VM i Östersund 2019. Kanske tyder framgångarna på att hon redan nu är redo att ta plats i seniorseniorsammanhang. I världscupen, som leds av tjeckiskan Gabriella Sokalouva, är Elisabeth Högberg bästa svenska på plats 43.

Anna Magnusson, som lyftes upp i landslaget samtidigt som Öberg, vann JVM-brons i lördags och kom fyra i jaktstarten. Hon debuterade i världscupen redan i fjol.

Men Öberg är nöjd med att vänta.

– Det blir inte världscupen i år. Vi har inte tävlat färdigt härnere än och jag är inte aktuell till VM. Jag hoppas i stället bli uttagen att åka EM, men det är inga uttagningar klara än, säger hon.

Hur var det att lyftas upp i landslaget?

– Jag var arton och kände stödet, att landslagsledningen trodde på en. Det betydde jättemycket.

"Vi kommer på bred front"

Och att träna med Pichler?

– Första året med landslaget gick jag på gymnasiet och följde skolans plan. Men i år är det första gången jag har haft Pichler som tränare och det är... annorlunda. Tufft. Många jobbiga pass, men jag tror på träningen. Det känns som att den ger resultat.

Efter Magdalena Forsberg, Anna-Carin Zidek och Helena Ekholm längtar vi efter en ny svensk skidskyttestjärna. Är det du?

– Det är svårt att säga, men klart att man vill vara det. Vi är jättemånga tjejer som är på ungefär samma nivå nu, som kör JVM och juniorcupen. Så jag skulle säga att vi kommer på bred front.

Det låter ännu bättre.

– Hahaha. Ja.

Publicerad: