”Närmare F1 än någonsin”

SPORTBLADET

Svenske talangen satsar på seger i serien som fört flera förare till F1

1 av 2 | Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.
Gustav Malja.

Han har stöttas av ett F1-stall, men nu fortsätter Gustav Malja på egna ben.

– Målet har alltid varit F1, säger han.

– Nu är jag närmare än någonsin.

Förra året fick han, vid sidan av sitt tävlande, en  utbildning av F1-stallet McLaren och utsågs till bäste förare i deras akademi. I år har han gått vidare till World Series by Renault.

– Jag  lärde mig otroligt mycket varje gång jag fick möjlighet att vara hos McLaren jag fick inspiration och jag utvecklades och det har jag en mycket stor nytta av i år när jag ska köra World Series som är en av två stora serierna precis under F1, säger 19 -årige Gustav Malja.

Tagit Vettel och Ricciardo till F1

Serien är känd för att lotsa fram talanger och den har fostrat F1-förare som Sebastian Vettel, Daniel Ricciaro och förra årets mästare Carlos Sainz som nu kör för Toro Rosso. I årets serie återfinns också Roberto Mehri som dubblerar och även kör F1 för Manor-Marussia.

– Han får ett tufft schema. Det är en väldigt bra serie med många otroligt duktiga förare, säger svensken.

– Målet är F1, det har alltid varit det och jag hoppas att jag tar mig dit. Nu är det full fokus på här och nu, sedan får man ta nästa steg nästa år och klättra vidare. Nu är jag närmare F1 än någonsin tidigare.

Målsättningen - att vinna

Malja är första svensk på nio år i serien som kör två lopp per tävlingshelg, ett lördag och ett söndag. Han och teamet Strakka Racing körde bra under testerna och höll sig på den övre delen av resultatlistan.

– Samtidigt är jag nykomling i serien och jag förväntar mig att utvecklas under året, hitta en bra nivå och köra jämnt. Ta så många poäng jag bara kan och hålla mig borta från allt trubbel.

– Målsättningen är att vinna rookiemästerskapet, det är det mest rättvisa. Samtidigt ligger fokus på det vanliga mästerskapet så vi får se vart det slutar. Jag ser verkligen fram emot säsongen.

Den startar på Motorland Aragón, Spanien med två träningar i morgon.

För fler motornyheter direkt i ditt flöde - gilla Sportbladet Motor på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM