Här är profilens nya toppjobb hos Viasat

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

”Ska bli roligt – är otroligt hedrad”

Han gjorde succé med hockeyallsvenskan.

Nu kan Sportbladet berätta att Niklas Jihde, 39, fått en ny roll – som studioankare i Premier League-sändningarna.

– Otroligt hedrande, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
Niklas Jihde.

På senare år har Viasats tittare fått vänja sig vid att se Niklas Jihde resa land och rike runt för att bevaka hockeyallsvenskan. Han har stått i studion och bollat frågor till Harald Lückner och Leif Strömberg, snörat på sig skridskorna och gett sig ut på isen för att intervjua spelare – och varit ansiktet utåt för kanalens hockeyallsvenska storsatsning.

Nu kommer han att synas i en ny miljö.

”Hoppas kunna överraska”

Sportbladet kan berätta att Jihde kommer att avlasta Ola Wenström som studioankare i Viasats Premier League-sändningar.

– Det ska bli otroligt roligt. Jag har jobbat väldigt intensivt med hockey i många år och blivit väldigt nischad inom det området. Jag har varit inne i hockeybubblan, och känner att det är dags att prova något nytt. Nu får jag jobba med NHL och Premier League, de två största ligorna i de två största sporterna, vilket är otroligt hedrande, säger Jihde.

Tror du att folk tvivlar på dig, eftersom du är så förknippad med hockey?

– Jag hoppas kunna överraska! Grejen är att när man bli så nischad till en sport som jag har blivit, så tror folk att man är en expert. Men jag är ingen expert, jag sitter inte och tycker till, det gör våra profiler. Min uppgift är att vara nyfiken och ställa de frågor som jag – och tittarna – vill ha svar på. Och det gör jag i egenskap av journalist, inte i egenskap av expert.

Nobbade andra erbjudanden

Samtidigt berättar Jihde att han varit rädd för att jobba med fotboll tidigare.

– Ja, faktiskt. Jag fick frågan för några år sedan och då gjorde jag allt för att slippa.

Varför?

– Just för att jag hade kommit in i hockeyn så bra. När jag var ny där var det många som var tveksamma och undrade: ”Vad ska den där innebandytönten göra i hockeysändningarna?”. Sen kom jag in i det på ett bra sätt, och därför kände jag min rädd för att gå över till fotbollen. Nu har jag jobbat som journalist och programledare i tio år och känner mig redo att ta steget.

Jihde berättar också att han nobbade andra erbjudanden för att i stället tacka ja till sin nya roll på Viasat.

– Ja, jag hade anbud att ta ställning till. Jag hade kunnat fortsätta jobba heltid med hockey. Men det här var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Det känns otroligt stort att få jobba med Premier League.

Eftersom Ola Wenström startat ett nytt projekt med bas i London, behöver han avlastning i PL-studion. Han och Jihde kommer att dela 50/50 på sändningarna.

– Ola kör premiären nu i helgen. Sedan är det min tur nästa vecka.

Är du nervös?

– Äsch, det finns säkert folk som kommer undra vad fan hockeytönten gör i Premier League-studion. Men jag känner mig redo, säger Jihde.

Som inte bara är klar för Premier League-sändningarna.

”Kört mycket tennis”

Han är även klar för SVT:s Mästarnas Mästare.

– Det blir en rolig utmaning det också. Jag har tackat nej tidigare år eftersom jag har haft fullt upp med hockeyallsvenskan. Men nu har jag tid att ställa upp.

Hur är formen då?

– Om jag ska bedöma mig själv som en idrottspensionär som springer 6-7 kilometer och gör några sit-ups så är den ... okej. Jag har kört mycket tennis, så om det blir bollsporter blir jag farlig!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM