Laul: al-Hakim – en arvtagare till Eriksson

SPORTBLADET

Blåvitt vann borta mot Kalmar, inget konstigt med det, allt i sin ordning.

Lyssna på det här i stället:

Jag var på Borås Arena på allsvensk match, året var 2013 och jag reagerade på domarens namn: Mohammed al-Hakim.

Vem fan är det?

Robert Laul.

Domarbasen Bosse Karlsson var också på plats i Borås, så jag frågade honom:

– Vältränad något så in i helvete. Mycket lovande. Varit väldigt uppskattad i superettan, sa Karlsson.

Mohammed Al-Hakim, 31, är fotbollsspelaren från Köping som blev domare och som har en fysik som alltid placerar honom nära situationerna.

Om Sveriges främsta domare Jonas Eriksson har dialogen som vapen, har al-Hakim löpmeterna på sin sida.

Det finns flera arvtagare till Eriksson som framtida svensk världsdomare: Glenn Nyberg från Borlänge är en, Mohammed al-Hakim en annan.

Näste stordomare

När jag ser matchen mellan Kalmar FF och IFK Göteborg, som al-Hakim dömde, noterar jag att spelare och ledare knappt har en synpunkt på hans insats under hela matchen. Inte ett utbrott.

Att supportrarna har det är en annan sak, de har betalat pengar för att få skälla på domaren, och det ska de göra oavsett han är felfri eller svinkass.

Mohammed al-Hakim dömde även Stockholmsderbyt i måndags, och gjorde det utan radanmärkning.

Alltså, det är inte lätt. Fatta, det sitter 41 000 människor på läktaren som turas om att tycka att du är en jävla idiot.

Dagen efter fick al-Hakim mejl från en supporter och svarade. Det gällde varför AIK:s Noah Sonklo Sundberg fått en varning när han hoppade över reklamskyltarna för att fira med fansen:

– Det är inte alla som förstår varför man blir varnad för att man firar på det sättet. Men killen blev alltså varnad på grund av sitt firande, och jag förklarade hur regeln gick till, sa al-Hakim.

Supportern blev nöjd, och domaren ”hyllades i sociala medier, som det heter.

Mohamed al-Hakim blev distriktsdomare 2002, och 13 år senare är han utsedd till Fifa-domare. Precis som Jonas Eriksson tror han på dialog:

– Det är bättre att vara öppen och ärlig, i stället för att försöka gömma sig. Man vill ha kommunikation och dialog med de som tycker om det vi håller på med, sa al-Hakim till Expressen i veckan.

Möcke, möcke bra.

Visst, Mohammed al-Hakim har haft sina kontroverser men det var med IFK Norrköpings tränare Janne Andersson och säg den domare som inte haft det? Det är en snarare en förutsättning för att kunna anses vara allsvensk domare att du ska ha fått en hårtork eller två av "Party-Janne".

Varningen obefogad

Matchen då?

I intervjun strax före avspark varnade Blåvitts tränare Jörgen Lennartsson för att Kalmar gjort fem av sex mål av fasta, sedan gjorde Göteborg 1-0 på hörna efter knappt två minuter. Mittbacken Mattias Bjärsmyr höll sig framme efter lamt försvarsspel av Kalmar. Bjärsmyr är på alla sätt en god representant och lagkapten och mittback för det Blåvitt som flåsar MFF i nacken (och tillfälligt är förbi).

Det satte matchbilden.

Blåvitt behövde inte stressa utan anföll när det var läge att göra det, skapade chanser och försvarade annars klokt. Lasse Vibes 2-0 var en av många bjudningar av KFF:s målvakt Lars Cramer som fick mig att undra vilket lag han egentligen spelade för.

I Kalmar var det få ljuspunkter fram till att Filip Sachpekidis byttes in men den 17-årige talangen var för ensam om att förena kunnande med vilja. KFF är vårens största flopp, och tränaren Peter Swärdh ser handlingsförlamad ut men det gör han å andra sidan när det går bra också. Swärdh är i grund och botten en vass tränare.

Blåvitts seger understryker det som just nu händer i allsvenskan: Topp fyra besegrar övriga lag. Om man sammanställer Malmö FF:s, Blåvitts, AIK:s och Elfsborgs matcher mot lagen placerade 5-16 ser det ut ungefär så här:

18 segrar, en förlust och några oavgjorda.

Topplagen drar ifrån

Kuriosa: De lag som just nu ligger på plats 1-7 är exakt de lag som också återfinns på plats 1-7 i maratontabellen.

Det understryker den tes som TV4-journalisten Olof Lundh lanserade under fredagen, att allsvenskan blir allt mer skiktad. Inte minst om man ser till ekonomin. På sikt kan det blir ett problem för allsvenskans varumärke om samma fyra lag alltid är i toppen.

Men här och nu är det bara att åka med och njuta, de tre största städernas största klubbar är med – plus Elfsborg – och draget är bra.

På sikt tycker jag att tv-pengarnas fördelning ska ligga fast, alternativt viktas till att de ”svaga” får större del av kakan, inte tvärtom. Alla tjänar på att hela den svenska elitfotbollen lever. Det viktigaste bör inte vara att konkurrera med Europa utan att hålla liv i vår egen liga.

Matchen mellan Kalmar och IFK Göteborg var ett bra exempel på det. Det var jämnt, det var nerv men bästa laget vann till slut ganska klart.

Men ingen intresserad vågade nog stänga av i halvtid, som jag gör i La Liga när Barcelona och Real Madrid spelar.

Snark.

Allsvenskan däremot, wow.

ARTIKELN HANDLAR OM