Golf

Guldet som blev till sand

Av: 

Martin Strömberg

SPORTBLADET

Han har haft ett mardrömsår både på och utanför golfbanan.

Nu är Tiger Woods första verk som banarkitekt – med tillhörande lyxhotell, restauranger och slottsliknande bostäder i mångmiljonklassen – i fara.

Arbetet står stilla sedan länge och ingen vet om miljardbygget någonsin blir klart.

– Det ligger inte i mina händer, sa Woods själv för över ett år sedan.

I dag påminner The Tiger Woods Dubai mest om en spökstad med övergivna baracker, oplanterade träd under presenningar och de sex hål som är klara slukar nästan fyra miljoner dyrbara liter vatten i månaden.

Ingen vet när eller om Al Ruwaya Golf Club, som banan ska heta, någonsin blir klar.

Det är nu ett drygt år sedan Tiger Woods kraschade sin Cadillac Escalade utanför sin bostad i Isleworth, Windermere, i Florida.

Arbetarna är borta

Bara veckan innan otrohetsaffärerna uppdagades var Woods i Dubai för att se hur arbetet med hans första bana fortskred. Då var sex hål färdiga och konturarbetet med de övriga tolv var klart.

Det ser likadant ut i dag med skillnaden att arbetarna är borta.

Enligt engelska The Observer som besökt det spöklika området söder om Dubai håller öknen på att ta över området och arbetarna på plats vet inget om framtiden. Det ligger oplanterade träd under presenningar och det förs en hård kamp för att hålla gräset vid liv.

– Det är nog bäst att de fattar ett beslut snart eftersom vi har svårt att hålla öknen borta från gräset, säger en av dem till tidningen.

Jätteprojektet skulle kosta runt sju miljarder svenska kronor och Tigers uppdrag var att rita och sätta sitt namn på banan. Bilderna var gröna med vackra blå sjöar och många talade redan om världens bästa bana. I dag är bilden en helt annan.

Problemen startade i slutet av 2008 då ekonomin började knaka i stora delar av världen. Fastighetspriserna sjönk med 30 procent på nolltid och Dubai drabbades hårt.

Sportsligt och ekonomiskt fiasko

Hela projektet sköts upp och Tiger Woods tvingades på en presskonferens sommaren 2009 beskriva situationen och det faktum att tidsplanen spruckit.

– Ekonomin behöver svänga. Om det händer kanske vi kan öppna tidigare men vem vet, det ligger inte i mina händer, sa Woods.

Projektet kanske symboliserar Tiger Woods 2010 då personliga problem blev sportsliga problem och naturligtvis också ekonomiska. Han förlorade sponsorerna Accenture, Gatorade och AT&T ganska snart efter kraschen och otrohetsaffärerna, och han vann inte en tävling på hela säsongen.

En ny image

Nu jobbar han hårt tillsammans med IMG på att bygga upp en ny bild av Tiger Woods. Världstvåan började twittra och skulle bli lite mer folklig och han skulle skriva en egen artikel i Newsweek.

Men ännu har inga nya stora sponsorkontrakt skrivits under och bedömare uppskattar att han förlorat upp mot 200 miljoner per år i sponsorkontrakt.

Petad av Westwood

Om han lyckas vända skutan får vi ett första svar på under 2011. Han har petats från positionen som världsetta av engelsmannen Lee Westwood och många tvivlar på att Woods kommer att kunna ta tillbaka tronen som ohotad etta i golfvärlden.

Om The Tiger Woods Dubai någonsin blir verklighet behöver besvaras ännu snabbare. Annars begraver öknen snart Tiger Woods försök att visa sin storhet också som banarkitekt.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf