England kände sig lurat, rånat, sviket och bedraget

Wennman: Konspirations- teorierna rasade för fullt i går

Foto: afp

LONDON. Snön föll, tågen stod stilla, bilisterna köade i timmar, människorna oroade sig över tomma plånböcker till jul.

Framför storbildsskärmen vid City Hall var det ändå förväntan i luften: nu ska vi väl äntligen få nånting att fira?

Så kom en iskall vind farande över Tower Bridge, den kom från Zürich, och den träffade England som en pisksnärt i ansiktet.

Fifapresidenten Sepp Blatter visade upp lappen som meddelade att Ryssland får arrangera fotbolls-VM 2018, och England sjönk ihop lite till, England blev ännu mer missmodigt, England gick till sängs och kände sig lurat, rånat, sviket och bedraget på en framtidsdröm.

Eller om ni vill:

England blev rasande och skitförbannat.

Ett grabbgäng ur den buande, förbluffade skaran av fans utanför stadshuset stämde plötsligt upp i sång:

”Always Look at the Bright Side of Life!”

Några få lyckades alltså behålla humorn mitt i besvikelsen. Annars rådde, som det brukar heta, chock och bestörtning.

Jag var övertygad

Detta var inte The Life of Brian. Detta var The Life of Fifa. Och i de flestas ögon hade inte Monty Python kunnat komma på ett sjukare skämt:

England, den enda av de fyra kandidaterna som skulle kunna arrangera ett VM redan i morgon dag, fick sammanlagt TVÅ röster av de 22 medlemmarna i Fifas exekutiva kommitté.

Jag – och många med mig – var fullständigt övertygade om att VM-finalen 2018 skulle spelas på Wembley. Men England slogs ut redan i första omgången. De krossades fullständigt i omröstningen.

Konspirationsteorierna rasade för fullt hela kvällen i går, tv, tidningar, experter, ministrar, spelare, tränare och FA-representanter försökte analysera det politiska maktspelet i Fifas slutna rum. Cynismen och antydningarna löpte som röda trådar, från Newcastle i norr till Plymouth i söder. Alla sökte en förklaring till den ambitiösa engelska kampanjens praktfiasko.

Fifagubbarnas hämnd?

Några skyllde på media. Sunday Times avslöjade för några veckor sen att tre av Fifahöjdarna hade tagit emot mutor, och så sent som i måndags – tre dar före omröstningen – visade BBC-programmet Panorama en dokumentär om korruptionen bland fotbollspamparna. Programmet avslöjade inget nytt, men framställde Fifa i dålig dager och kan möjligen ha skadat England. Tog Fifagubbarna ut sin hämnd igår? Två röster av 22 är onekligen häpnadsväckande.

Sen var det förstås de vanliga spekulationerna om att Fifa låtit sig köpas. Roman Abramovich, en av världens rikaste män, satt i den ryska delegationen och såg som vanligt ut som en byfåne när han sladdrigt klappade händerna efter beslutet. Han är den ende jag vet som inte klarar att applådera. Men han är en jävel på att tjäna pengar.

Om vi sen lägger till att det lilla stenrika Qatar sensationellt fick VM 2022 (jag gillade verkligen deras presentation) var frågan given: handlade det bara om pengar i Zürich?

Ryssland stod på tur

Nej, det tror jag inte på. Kalla mig godtrogen om ni vill, men jag köper Fifas förklaring att de vill ta fotbollen till nya frontlinjer, till nya gränser. Jag delar engelsmännens besvikelse och har svårt att fatta att de inte fick fler röster efter David Beckhams strålande insats vid presentationen (den mannen har verkligen kvaliteter utanför planen), men okej...Ryssland har aldrig haft fotbolls-VM förr och stod på tur. De kom utan Vladimir Putin, men med starka motiveringar. Med kraftigt förbättrade kommunikationer mellan de 13 spelplatserna i detta jätteland, för att ta ett exempel, följer ett lättare liv för människorna. Och vem sympatiserar inte med det?

England, så vindpinat och kallt dessa dar, fick alltså en överdos av rysskylan. Väldigt många tog ut segern i förskott, men det blev alltså torsk även här. Landet som sägs ha uppfunnit så många sporter (fotboll, badminton, bordtennis, tennis, rugby, cricket och annat), vinner ju aldrig nånting numera. Inte ens vid förhandlingsbordet, alltså.

Brasiliens flopp, Englands hopp

Det enda engelska hoppet står nu till att Brasilien, som ligger efter med nästan allting, inte klarar av att arrangera VM 2014. I så fall kommer budet att gå till England, som har arenor och hotell och allt annat som krävs för att blixtsnabbt fixa en turnering. Tänk om det är på det viset? Tänk om pamparna redan vet att Brasilien kommer att misslyckas och därför ger VM till England om fyra år? Det skulle förklara de ynka två rösterna. Men det är bara oss emellan, min egen vilda konspirationsteori mitt i alltihop.

Annars kan ni räkna med politiska bråk, anklagelser hit och dit och kraftiga engelska reaktioner den närmaste tiden. Bestörtningen i den engelska delegationen var så stor att flera grät, enligt Sunderlands ägare Niall Quinn.

Tidningarna kommer att explodera i raseri och känna sig blåsta på en god karamell. Jag minns själv när jag var på OS-omröstningen i Schweiz 1998 och Stockholms utmärkta bud var chanslöst i spelet i IOK:s skumma korridorer:

Först är det ilska, sen besvikelse, sen tomhet.

Och så småningom går det över.

Vintern är kort i England, det blir snart varmare.

avPeter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM