En het landskamp

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fördel för fransmännen medan finländarna jagar

Just nu är rally-VM en kamp mellan de båda franska Citroënförarna Sébastien Loeb och Sébastien Ogier, samt finländarna, tillika Fordförarna Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala.
Foto: AP
Just nu är rally-VM en kamp mellan de båda franska Citroënförarna Sébastien Loeb och Sébastien Ogier, samt finländarna, tillika Fordförarna Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala.

Rally-VM har blivit en landskamp.

Mellan Frankrike och Finland.

Det är också en märkeskamp mellan Citroën och Ford.

I helgen är det dags för Portugals VM-rally och Sébastien Loeb har redan vunnit klassikern två gånger.

Målsättningen är att ta en tredje seger och dryga ut ledningen i VM:

– Jag gillar verkligen tävlingen i Portugal, men det är allt annat än enkelt att vinna. Under årets säsong har det funnits knepiga grejer i banan, små kullar som gör att det är omöjligt för oss att läsa kurvan och sett till det så är Portugal värst av alla ställen, säger Sébastien Loeb enligt Motorsporttotal.

– Men bortsett från det är inte rallyt speciellt svårt. Det är allt det som finns när man tävlar på grus, breda snabba delar och andra delar som är långsamma med betydligt fler kurvor.

Trea som sämst

I år har han tagit tre segrar och ytterligare två pallplatser. Hans tredjeplats i Nya Zeeland var säsongens sämsta resultat.

– Men vi kom med 40 poängs försprång på Petter Solberg och reste med 36 poängs försprång på Jari-Matti Latvala. De är riktigt bra att vi bara tappade fyra poäng. I år finns det sex förare som kan vinna varje lopp och det är bra att vara med i toppen. Men vi får inte slappna av.

Ser man till VM-tabellen är årets mästerskap en landskamp mellan ledaren Loeb och fyran Sébastian Ogier som är i från Frankrike och de båda finländarna Jari-Matti Latvala och Mikko Hirvonen som ligger på plats två och tre.

Märkeskamp

Eller också kan man se det som en kamp mellan Citroën och Ford.

– I Portugal kommer jag återigen att lita på min naturliga snabbhet och inte tänka på VM-poängen, säger Mikko Hirvonen som är trea i mästerskapet och hans teamkollega Latvala som vann på Nya Zeeland är också fylld av tillförsikt.

– Men även om jag vann så har min roll som tvåa i teamet inte förändrats, tack vare att vi har tydliga roller så har jag utvecklats. Det har gjort att jag har en större förståelse för att det inte bara är farten som räknas i kampen om VM-titeln utan att det också är viktigt att ta sig i mål. Det fungerar, även om jag inte alltid är riktigt där jag vill vara. Men jag har fortfarande potential och kan utvecklas vidare, säger Latvala.

Tävlingen i Portugal är den sista innan det är dags för sommarsemester.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally