Räikkönen valde att inte starta om

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tappade mer än en halvtimme efter två avåkningar

Det såg bra ut för Kimi Räikkönen som var sjua efter fredagens körning. Men under lördagen halkade finländaren av vägen vid två tillfällen och valde sedan att bryta rallyt.

Kimi Räikkönen bröt Rally Frankrike efter två avåkningar.
Foto: Citroën
Kimi Räikkönen bröt Rally Frankrike efter två avåkningar.

Det franska VM-rallyt fick en lerig inledning sedan det regnat rejält udner torsdagen. Vägarna blev snabbt leriga även för förarna i täten.

Kimi Räikkönens kartläsare Kaj Lindström berättar:

Mycket lerigt

– Jag har sällan sett sådana här förhållanden. Även om vi förväntade oss ett halkigt underlag så glider vi bara runt i leran, det är som att åka skridskor. Det är inte det bästa för att bygga upp självförtroendet, och det är sannerligen nytt för Kimi.

Räikkönen låg stadigt på sjunde plats under fredagen, men trots att det var svårt att ta in på de sex främsta, Loeb, Sordo, Ogier, Latvala, Solberg och Hirvonen, så fick F1-mästaren beröm av teamchefen Benoit Nogier.

– Kimi har fått köra i förhållanden som mer liknar en blöt rallycrossbana, men trots de här svårigheterna har han visat många av sina finaste kvaliteter idag. Framför allt den konsekvens som är grunden för hans framsteg, säger Nogier i ett pressmeddelande.

Dag två blev det tuffare. Räikkönen gled av vägen på SS10 och trots att han höll låg fart så fastnade blien i leran.

– Det var ett riktigt skitigt ställe. Bilen gick brett och vi åkte av och fastnade. Ungefär ett dussin åskådare kom till vår hjälp, men de var inte många nog att få loss oss, säger Kaj Lindström i ett uttalande.

Tappade en halvtimme

Räikkönen tappade mer än 35 minuter, men höll sig kvar i tävlingen. Men på SS15 var det dags igen. Räikkönen åkte av vägen igen och trots att bilen inte råkade ut för några skador valde finländaren som inte tog sig i mål att inte starta om.

– Jag tror inte att vi kommer att lära oss mycket sista dagen, så det enda vettiga var att inte starta om utan att spara bilen till rallyt i Katalonien. Jag vill inte riskera att åka av igen. På vissa ställen kunde vi inte ens se asfalten för all lera och när man ligger så långt ner i fältet är det svårt att motivera sig, säger Räikkönen som inte kom till start på söndagen.

Kimi Räikkönen kommer att köra ett rally i Katalonien i Spanien den 22-24 oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally