”Jag drog till Hawaii”

SPORTBLADET

Veteranen särbehandlas: ”Gjort så mycket för laget”

Foto: ’Slipper’ Tävla Patrik Järbyn, 42, startade först i förra tävlingen och nådde nästan pallen. Störtloppet i Bormio missar dock stjärnan som befinner sig på varmare breddgrader.

Bormios VC-störtlopp bjuder på nio minus och skräckinjagande farter.

Fast det skiter Patrik Järbyn i.

– Jag drog till Hawaii

i stället. Här är det 28 grader varmt, säger han.

Succén i förra tävlingen var total.

Patrik Järbyn startade först men höll ändå på att nå pallen i Val Gardena. Trots skuggor och krånglig snö kom han sjua i störtloppet och grattades efteråt som en segrare. I veckan skulle han haft chansen att rida på vågen, men så blir det inte. För Järbyn lägger undan skidglasögonen och tar fram solbrillorna.

”Då tvekar man inte”

– Jag fick reda på att jag fick ha huset på Hawaii mellan jul och nyår. Då tvekar man inte mer än tio sekunder, säger han.

Men ditt jobb är att åka skidor nu.

– Ja, men ibland måste man njuta av livets frukter och må extra bra. Formen spelar ingen roll när man kommer till Bormio, där måste man riskera livet och lite till. Det känner jag inte för.

Annorlunda för yngre

Svenskarnas tränare Helmuth Krug säger att situationen är unik, men att en veteran som Järbyn ska särbehandlas.

– Patrik är snart 42 och har vissa privilegier. Han vill ta paus och är i god form, då kan han få slippa den tunga resan till Bormio och i stället vara med sina två barn.

Nu tävlar bara Hans Olsson för Sverige. Hur hade det varit om en ung åkare hade bett om ledigt från världscupen för att hänga på Hawaii?

– Han hade aldrig fått det. Aldrig. Aaaldrig. Men Patrik har gjort så mycket för laget så han är värd det här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint