Tjejerna tar över Indy 500

SPORTBLADET

”En dröm som blir verklighet”

Foto: Klicka på bilden för en större version!

Fem tjejer.

Det är rekord i Indy 500.

– Det är en dröm som blir verklighet, säger Ana Beatriz.

Den 30 maj avgörs Indy 500 i Indianapolis, USA. De är den 94:e årgången och i år är det rekord.

Aldrig tidigare har så många tjejer ställt upp.

Storstjärnan Danica Patrick får sällskap av Simona de Silvestro, Sarah Fisher, Milka Duno och Ana Beatriz.

– Hon gjorde ett bra jobb i Brasilien och därför är vi glada över att hon kör vår fjärde bil, säger Dennis Reinbold, stallchef för Dreyer-and-Reinbold.

För den 25-åriga brasilianskan blir det hennes andra Indylopp i år, i Sao Paulo körde hon in på en 13:e plats och till USA tar hon med sig ett antal egna sponsorer vilket har underlättat för henne i sökandet efter en cockpit.

”Ser fram emot att köra”

– Jag ser verkligen fram emot att få köra Indy 500, det är det största evenemanget för formelsport i hela världen, säger hon enligt Motorsprottotal.

– För mig är det en dröm som blir verklighet.

Störst chanser har superstjärnan Danica Patrick, Andretti, även om hon har haft en tung inledning på säsongen är hon bäst av tjejerna och ligger på 16:e plats i IRL. Hon har 104 poäng upp till ledande Will Power, Team Penske, som har samlat ihop 190 poäng på fem tävlingar.

”Dålig inledning”

– Jag har haft en dålig inledning av säsongen, men det är sådant som händer. Jag tror att alla idrottsmän har en säsong emellanåt där det inte går som de vill, säger hon till Racer.com.

– Jag har vissa idéer på hur jag ska lösa det, och vi jobbar hårt på det. Det handlar inte om att vi inte försöker.

Hon har fått kritik för att hennes NASCAR-satsning har skadat hennes form, något som hon själv inte håller med om. Samtidigt är Indy 500 en tävling som passar henne. Hon har kört loppet fem gånger och kvalat in bland de tio främsta varje gång.

Vid fyra tillfällen har hon också tagit en plats i topp tio.

Nyckeln: Tålamod

– Jag vet inte riktigt varför just Indy är en bana där jag lyckas bra, men det är vissa saker som är viktiga där och kanske är jag bra på det. Är det en bana man ska vara bra på så hoppas jag att det är just på Indy, säger hon.

– Det är viktigt att ha tålamod, vara snabb och ha ett bra team. Det är årets längsta lopp och man måste begränsa sina misstag och vara med i slutet. Under en lång månads träning måste man hitta rätt inställningar och köra för ett bra team.

I fjol var hon trea i Indy – det är det bästa ­resultatet en ­kvinna gjort i Indy 500.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport