Ett ögonblick...

SPORTBLADET

.. Per Nicklasson, som i dag startar en Giro d'Italia-blogg på sportbladet.se.

Varför är Giro d'Italia värt en egen blogg?

– Enkelt: därför att det är ett av världens största årligen återkommande idrottsevenemang.

Hur står sig Giro d'Italia jämfört med Tour de France?

– Medialt är det inte i närheten, och prestigemässigt har Touren lämnat Girot bakom sig de senaste 15-20 åren. Men som tävling betraktad tycker jag mer om Girot – som är en tuffare tävling med fler krävande berg än i Touren. Fick jag bara följa ett etapplopp under säsongen skulle jag välja Girot.

Hur kommer du att följa den här cykelklassikern?

– Via Eurosport, vi i Sverige har ju turen att kunna njuta av världens bästa cykelkommentatorer i form av Roberto Vacchi och Anders Adamson. Sedan via diverse webbsidor så klart.

Vad kommer årets Giro d'Italia att bli minnesvärt för?

– Förhoppningsvis för positiva saker som exempelvis att det blir en hård slutstrid om segern efter klassiska bataljer i de hårdaste stigningarna. Det är ju i bergen legenderna skapas.

Vad finns det för svenskintresse i årets giro?

– Gustav Larsson i danska laget Saxo Bank är ende svensk. Han har väl på förhand lite av hjälpryttarens roll men den första veckan passar honom bra. Och när Saxo Bank inte har något jättestarkt lag på papperet tror jag faktiskt att Gustav kan få en rätt så framträdande roll om benen är i ordning.

Hur mår cykelsporten?

–Bättre än vad flesta tror även om det långt kvar innan "patienten" är frisk. Men man har på 2000-talet i alla fall tagit tag i alla de problem sporten dragits med under lång tid. Det är inte kul att det fortfarande avslöjas så många dopningsfall, men jag ser det som ett sundhetstecken att fuskarna i allt större utsträckning åker dit.

Till sist, vad önskar du dig allra mest just nu?

– Att vi får se ett bra Giro d'Italia, fritt från dopningsfall.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport