Trotsade varning – då blev de sjuka

SPORTBLADET

Landslagsledningen slår ifrån sig norska kritiken

STOCKHOLM-DAVOS. Norges landslagsläkare Kjell Vegard Mykland varnade för att de svenska åkarna skulle bli sjuka efter tävlingarna i iskalla Kuusamo.

Nu är OS-stjärnorna Johan Olsson, Anna Haag och Charlotte Kalla krassliga.

– Det är så långsökt, säger svenska herrlandslagets förbundskapten Joakim Abrahamsson om det norska utspelet.

Foto: Charlotte Kalla har ont i halsen inför helgens tävlingar och missar med största sannolikhet lördagens tävling.

Det svenska skidlands-laget har åkt till Davos för helgens världscup.

Men i går stod det klart att OS-medaljörerna Johan Olsson och Anna Haag missar tävlingarna. Dessutom missar Charlotte Kalla med stor sannolikhet lördagens tävling.

Sjukdomarna slår till en och en halv vecka efter de tuffa racen i finska Kuusamo, där temperaturen kröp ner till minus 20. Det norska skidlandslagets läkare Kjell Vegard Mykland avrådde sina åkare att tävla och sa att han bedömde risken för att svenskarna skulle dra på sig sjukdomar efteråt som stor.

– Jag har all respekt för svenskarna och deras val. Det är alltid lätt att värdera saker efteråt och vara efterklok. Men man har registrerat mycket bortfall, många har blivit sjuka, efter att ha tävlat i Kuusamo. Det var väldigt hårda förhållanden där, säger Mykland till Sportbladet nu.

”Har en annan strategi”

Han tror inte att risken är över med den här sjukdomslängen.

– Blir du sjuk nu behöver du inte vara färdig. Det är samma risk hela tiden, speciellt om du varit ute i sådan kyla. Man kan bli sjuk flera gånger till efter en sådan ansträngning, säger han.

Den svenska landslagsledningen tror inte att det finns ett samband mellan kylan och förkylningarna.

– Nej, det gör vi inte. Då skulle de blivit sjuka tidigare, tätare efter Kuusamo. Det finns inget som visar statistiskt att det stämmer. Vi har en annan strategi, säger damernas förbundskapten Rikard Grip.

Enligt förbundskaptenerna diskuterade de frågan med lagets läkare Magnus Dyborn inför tävlingarna i Kuusamo. Abrahamsson tror inte heller att sjukdomsrisken är större i fortsättningen:

– Ska man tänka så är det svårt att vara längdåkare, säger han.

– Våra åkare har haft mer problem efter den fuktiga luften i Düsseldorf. Det går infektioner i perioder och att fundera på vad man gjort för flera veckor sedan är att göra det väl enkelt för sig.

ARTIKELN HANDLAR OM