Intressant inslag – men var det sant?

SPORTBLADET

Sportbladets Jonathan Jeppsson om TV4:s rapport om ett svenskt landslaglag i gungnig

Det är inte lätt att gå vidare. Med en sorts sadomasochistisk nit biter vi oss fast vid olika analyser av den snabbt bortsipprande svenska EM-insatsen.

Patrick Ekwalls inslag i TV4 i går om att landslagsgruppen har fallit samman var intressant – men var det sant?

Ekwall samlade ihop en rad indicier på att det svenska kollektivet är i gungning. Det handlade om att Ljungberg och Jakobsson skrek argt på varandra under matchen. Om att Mjällby inte ville byta några ord vid hemkomsten till Sverige. Om att spelarna satt ner och inte stod upp under straffsparksläggningen. Om att Zlatan bara lämnade mikrofonen utan att Ekwall hade pratat klart.

Det var bilder bakom kulisserna och visst är det spännande med sådana där teorier.

Men ärligt talat – om Sverige vunnit matchen hade det låtit helt annorlunda. Då hade Ljungbergs och Jakobssons dispyt visat att laget var ”taggat”. Att landslaget satt ner hade vittnat om ”inre trygghet”.

För det var kanske så att Mjällby bara var trött och besviken och Zlatan, ja? Zlatan är ju Zlatan. Att de inte vill prata med Ekwall handlar kanske helt enkelt om att de inte vill prata med Ekwall. Och inte om att något är ruttet i landslaget.

Och om det ändå ÄR så ska vi i alla fall – innan vi alla förvandlas till Oliver Stone – tänka på att landslaget nog presterade den yppersta fotboll det kan åstadkomma. Så det var inte mycket den havererade gruppen inverkade på spelet, i så fall.

Och jag vill nog ha kort av högre valör på bordet innan jag tror på den teorin.

Ekwalls tänder är förresten minst lika vita som hans kostym. Jag måste skaffa mig den tandkrämen han använder.

Sport i tv

Jonathan Jeppsson