Unik norrman har tagit täten

SPORTBLADET

Thor Hushovd förste norrman att bära ledartröjan

Tour de France har blivit norskt.

Tack vare Thor Hushovd.

En 26-åring som nu bär den gula ledartröjan.

- Jag har drömt om detta i 15 år, säger han.

Foto: Thor Hushovd har oväntat gått upp i ledningen.

För två år sedan vann han sin första etappseger i Tour de France, i går spurtade han i mål som tvåa bakom Robbie McEwan - och blev han därmed den förste norrmannen någonsin att bära den gula tröjan.

Ska rama in tröjan

- Jag ska rama in den och hänga den på väggen. Detta har jag drömt om i 15 år, sedan jag visste vad Tour de France var, säger Thor Hushovd till VG.

- Det är otroligt härligt, nästan så att jag inte förstår det.

Inför den här säsongen skrev han ett prestationsbasserat kontrakt med det franska stallet Crédit Agricol.

Enligt tidningen VG kan det ge honom 15 miljoner norska kronor under två års tid. I kontraktet finns dessutom en klausul som ger honom bonus om han bär den gula ledartröjan i Tour de France.

"Några kronor extra"

- Ja, jag får några kronor extra, men det viktigaste är att jag kan använda det när jag ska förhandla om nytt kontrakt, säger han.

Den 183 centimeter långe norrmannen har ett fantastiskt år bakom sig. Han har vunnit etapper i flera storlopp och inledde Tour de France på allra bästa sett.

I går hade han fyra sekunder upp till den gulklädde schweizaren Fabian Cancellera vid starten och efter loppet kunde Thor Hushovd ta över den åtråvärda tröjan.

Favoriten föll

Den store favoriten, Lance Armstrong, föll i går ner till fjärde plats i sammandraget. Bäst av svenskarna var Magnus Bäckstedt på 34:e plats, Marcus Ljungqvist slutade på 148:e plats.

Anna Carlsson