Linköping krossade HV 71

SPORTBLADET

Fyra poäng av Kristian Huselius

Senast Kristian Huselius spelade i elitserien vann han poängligan överlägset.

Mot HV71 visade han varför.

Med två mål och två assists presenterade sig NHL-proffset inför sin nya hemmapublik när Linköping slog mästarna med förkrossande 7–3.

– Skönt att det lossnade. Hela kedjan med Brendan Morrison och Mike Knuble fungerade otroligt bra. Jag tycker vi kompletterar varandra perfekt, jublar matchhjälten.

Säsongen 2000/01 svarade Kristian Huselius för hela 67 poäng i elitserien – 32 mål och 35 assist.

Ingen annan var ens i närheten av Frölundaspelarens otroliga facit.

Under tre säsonger med Florida Panthers i NHL har 25-åringen stänkt in 63 mål.

Men i Linköping blev det ingen fullträff de två första omgångarna.

Den snabbe teknikern väntade till matchen mot HV71 – men då presenterade han sig å andra sidan på allvar.

Showen satte i gång efter drygt sju minuter, då östgötarna inom loppet av 53 sekunder vände 0–1 till 2–1.

Efter Magnus Johanssons kvittering hade Huselius lekstuga med gästernas försvar. Det slutade med att han vispade upp pucken i nättaket.

Ännu snyggare

Men nästa mål var ännu snyggare. Kedjekompisen Brendan Morrison och Magnus Johansson stod för förspelet och Huselius kunde bara sätta dit klubban och styra in 3–1 i öppen kasse.

– Vi kontrade tre mot två i box play och jag stack på mål. Passningen från Morrison var rätt okej. Ett ganska snyggt mål om jag får säga det själv, ler Kristian, som senare även assisterade till två fullträffar.

– Både lagets och vår kedjas bästa match hittills. Men det finns fortfarande en del att förbättra. Som att orka hålla samma tempo hela matchen. Vår kedja mattades lite efter den första perioden. Det tar ett tag att vänja sig vid stora rinkar.

Trots att Linköping vann skotten med förkrossande 16–6 i den första perioden, var ändå siffrorna ”bara” 3–2, sedan Martin Thörnberg reducerat på slutet i en mycket bra och underhållande kamp.

De inledande 20 minuterna var garanterat östgötarnas bästa någonsin.

Härlig offervilja

Därför kom HV-kvitteringen efter bara 17 sekunder (Mathias Tjärnqvist) av mittakten som en chock.

– Vi blev lite passiva och det straffade sig direkt. Men jag kände mig aldrig orolig. Vi hade bestämt oss för att göra en riktigt bra match och visade härlig offervilja. Dessutom hade vi en rejäl fart, menar hemmatränaren Roger Melin.

Gästerna hängde inte med i svängarna när Linköping på bara en halv minut gick fram till 5–3 genom Knuble och Jussi Tarvainen. När den sistnämnde sedan lyfte in 6–3 var mötet avgjort.

– Vi agerade stressigt i början och kom inte riktigt in i matchen, medan LHC visade tyngd och beslutsamhet. Att vi dessutom släppte in två mål i power play säger väl allt, suckar Pär Mårts, tränare i HV 71.

TT