Hopp kan bli Anjas fall

SPORTBLADET

Pärson kritisk mot störtloppsbanan

Bormio, Italien

Efter en god natts sömn var super-G-mästarinnan Anja Pärson i farten igen.

Ett 50-metershopp blev samtalsämnet efter första störtloppsträningen i VM-orten Santa Caterina.

- Hoppet är farligt. Jag var livrädd vid start och sa till Anja att "ska vi åka runt hoppet, eller vad ska vi hitta på", säger Janica Kostelic.

Redan efter att störtloppsbanan satts på söndagen konstaterade Anjas pappa Anders att hoppet som byggts upp i störtloppsbacken var för farligt.

- Hoppet är felaktigt gjort. Åkarna får för mycket fart över hoppet och landar för platt. Vi har protesterat mot det, säger Anders Pärson.

Hoppet var något nedhyvlat till första störtloppsträningen på måndagen, men fortfarande hoppade tjejerna uppemot 50 meter och tyskan Isabelle Huber skadade ledband i knäet vid landningen. Ryskan Alena Kasakova föll men klarade sig oskadd.

- Hoppet var både oskönt och skönt, säger Anja Pärson och ger en berg-och-dalbanelik förklaring:

- Man flyger högt och långt. Jag var inte rädd när jag skulle in i det, det kändes bara oskönt och jag stod upp när jag åkte in i det. Hade man inte haft kontroll hade det varit ruskigt oskönt. Jag klarade av det så nu känns det bara roligt.

Fått som de ville

Problemet med hoppet, förklarar hon, är att det är uppbyggt och inte naturligt följer backen.

- Men det var i alla fall inte så platt landning utan bra lutning. Vi har inte så många hopp i tjejtävlingarna och har bett om att få fler. Så nu när vi fått ett får vi vara tysta, säger Anja.

- Men visst kan de hyvla av det lite mer.

Anders Pärson berättar att protesterna mot hoppet ännu inte gett någon verkan. Tränarna själva var ute på måndagsmorgonen och skrapade bort lite snö.

- Men det var så hårt packat, så det blev inte avhyvlat med mer än några centimeter. Jag tycker fortfarande att hoppet är för högt, även om våra tjejer klarade av det jättebra i dag. Det blir en för tuff landning och tjejer skadas och det är så onödigt att fina tjejer ska få korsbanden avslitna, helt i onödan, säger han till TT.

- Man borde ha hopp, men om tjejerna går sönder måste man ta bort dem eller förminska dem. Jag hoppas att man gör något åt det här hoppet.

Det hoppas den kroatiska alpinstjärnan Janica Kostelic också:

- Hoppet är farligt, det är för högt och inte naturligt. Men ingen vill att tjejerna skadar sig, så jag tror att de hyvlar av det, säger Kostelic.

Laddar om med film

Kostelic säkerhetsåkte och var inte bättre än 18:e. Anja Pärson tog det också väldigt lugnt och kom in på femte plats, 1,52 sekunder efter träningssnabbaste österrikiskan Michaela Dorfmeister.

- Hade det varit i Cortina inför första störtloppet hade vi varit överlyckliga över Anjas tid, nu känns det normalt, säger Anders Pärson, som fått se sin dotter utvecklas till en fullfjädrad fartåkare på två veckor.

Super-G-världsmästarinnan berättade att hon var ruskigt trött när hon vaknade upp morgonen efter bragdloppet i Deborah Compagnoni-pisten. Så efter störtloppsträningen skulle hon bara vila.

- Jag ska ladda med storbilds-tv och en schyst film, men ska också ta en promenad för att hålla igång benen. De måste alltid hållas igång. Det blir störtloppsträningsåk både på tisdagen och onsdagen inför fredagens kombinationstävling och söndagens störtlopp.

Ingela Ahlberg/TT