Första pallplatsen för Anna-Carin Olofsson

SPORTBLADET

Anterselva

Hon har varit där och nosat tidigare, men aldrig nått ända fram. På torsdagen stod Anna-Carin Olofsson på prispallen - för första gången i världscupkarriären.

Foto: Pallplatsjubel Svenskan Anna-Carin Olofsson (längst till vänster) jublar över sin starka andraplats i Anterselva. Vitryskan Olena Zubrilova vann med Olga Pylewa som trea.

I Anterselvas 15-kilometerslopp slutade den 31-åriga skidskytten på andra plats bakom Olena Zubrilova, Vitryssland. Till segern skiljde 35 sekunder - eller någon enstaka millimeter. Så liten var marginalen när Olofsson missade sitt näst sista skott i den sista stående skjutningen. Det kostade henne en minuts tidstillägg samtidigt som Zubrilova sköt fullt loppet igenom.

- Om det inte hade varit för den där bommen så hade Anna-Carin vunnit, vilket är fantastiskt stort, säger svenske förbundskaptenen Staffan Eklund, som på hemmaplan följde loppet framför teven.

Senaste gången som Sverige hade en åkare på pallplats i skidskyttevärldscupen var Carl-Johan Bergmans andraplats i Fort Kent, USA, förra säsongen. Dessförinnan kom pallplatserna under Magdalena Forsberg-epoken.

Olofsson var i förra veckan fyra och femma i världscuptävlingarna i Ruhpolding - hennes bästa insatser sedan hon för tre år sedan sadlade om från längd till skidskytte.

TT