Lyxbygget som kräver elitserien

SPORTBLADET

Leksand siktar på ett nytt återtåg: Vi har satsat rejält för att gå upp

Foto: Ejendals Arena – ska vara klar oktober 2005 Kostnad: 140 miljoner kronor. Finansiering: Leksands IF äger hallen och står även för finansieringen. Publikkapacitet: 7 600 st. varav 6 100 är sittplatser. Antal publiketage: Fyra stycken varav ett affärs- och konferensplan för 600 personer. Loger: 272 konferensplatser i loger avsett för 8, 16 respektive 32 personer. En matchvärdsloge med bastu. Restaurang/bar/café: 6 stycken varav en Sky bar på cirka 250 kvm. Bara i restaurangplanet finns plats för 600 matgäster. Konferenslokaler: Totalt cirka 400 kvm.

JÖNKÖPING

I oktober står Leksands nya 140 miljoners arena klar.

Den kan bli historiens dyraste allsvenska arena.

En stor miss för Leksand i så fall.

- Den ekonomiska ekvationen blir bättre med elitseriespel, säger Jonas Bergqvist, vd för Leksand.

Foto: VILL TILLBAKA Niklas Persson var med om att föra Leksand tillbaka till elitserien 2002 - nu siktar dalaklubben på en ny comeback.

I dag inleds superallsvenskan. För många av lagen är serien en fest där de har allt och vinna och inte mycket att förlora.

Men för Leksand och Skellefteå är det annorlunda. Där är kraven höga och avancemang till kvalserien är ett krav från fansen.

Speciellt Leksand har laget kniven mot strupen.

Där har klubben och Leksands kommun satsat på en ny ishall för 140 miljoner kronor och spel i elitserien är ett måste på lång sikt.

Hallen står klar vecka 40, i början av oktober.

Pressen är stor

Allt annat än en premiärmatch i Ejendals Arena mot ett elitserielag är en missräkning.

- Målsättningen är att vi ska gå upp. Vi har också satsat rejält på att gå upp nu i vår, säger Jonas Bergqvist, vd för Leksands IF.

Men misslyckas satsningen blir framtiden arbetsam för Leksand. Ännu en säsong i allsvenskan med matcher mot Almtuna och Arboga i en lyxig 140-miljonersarena lockar inte storpublik eller rusning bland sponsorer.

- Visst blir den ekonomiska ekvationen bättre med spel i elitserien, men vi kommer klara en säsong till i allsvenskan också, säger Bergqvist.

Pressen att gå upp nu i vår är stor - speciellt för spelarna som varje dag ser jättebyggnaden växa upp runt den gamla Leksandshallen.

Niklas Eriksson är en av två Leksandsspelare som är kvar sedan förra gången dalaklubben lyckades ta sig tillbaka till elitserien.

Han vill helst inte prata om den nya arenan.

- Pressen på oss blir större om man fokuserar på den nya hallen. Vi spelare ska bara tänka på hockeyn, säger Niklas Eriksson, 35.

Eriksson håller med om att det är svårare än någonsin att slå ut något elitserielag i vår.

Anledningen är NHL-lockouten.

- De i elitserien har bättre lag än tidigare. Men vi är också bättre och sedan höstuppehållet har vi kommit gång. Sedan har vi Johan Hedberg i mål och det känns stabilt, säger Niklas Eriksson.

SPORTBLADET GRANSKAR: SÅ BRA ÄR LAGEN I SUPERALLSVENSKAN

Tomas Ros