Krisåtgärden efter krascherna i Falun

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

FALUN. Flera åkare var kritiska mot arrangören i Falun efter krascherna.

I morgon blir det ännu värre – men nu tar Internationella skidförbundet, Fis, till en krisåtgärd.

– Den mest kritiska kurvan kommer att kräva lite uppmärksamhet från vår sida. Vi har bestämt oss för att stänga den helt, säger tävlingschefen Pierre Mignerey.

Norrmannen Mattis Stenshagen kraschade otäckt in i reklamskylten och skadade knät liksom Sophie Caldwell. Även Jessica Diggins vurpade i de svåra förhållandena i Falun. 

Efter sprinten var många åkare kritiska mot förhållandena, även säkerheten ifrågasattes.

– Det var bedrövligt tycker jag. Jag bor här i Falun de har lyckats hela säsongen och det ska gå att göra bättre än så här. De fräser upp snön för djupt. Det är jävla dåligt att gnälla på förutsättningarna, det är lika för alla, säger Karl-Johan Westberg som blev fyra i kvartsfinalen.

Viktor Thorn höll med. 

– Det kan vara så här löst, men det ska gå att göra det bättre när det varit bra hela håret. Jag hoppas att de får till det bättre till imorgon annars blir det tufft, säger han och fortsätter: 

– Vi får hoppas att de saltar. Vi får prata med våra ledare så att du pushar på. Det är nog andra länder som vill det också.

Slår tillbaka mot kritiken

Lugnetchefen Tomas Jons hänvisar alla frågor till Fis, men kommenterar ändå hur det kunnat bli så löst. 

– Här till vardags kanske det åker 5-10 personer och de åker inte ens i tävlingsfart, nu har vi hundratals personer. Det är samma snö som i veckan och som för en vecka sedan, men det som skiljer är att det är så galet många som åker och då blir det högre tryck mot snön som går sönder till slut. 

Fis i sin tur slår tillbaka mot åkarnas kritiken och något salt är det inte tal om. 

– Jag skulle inte säga att det inte var säkert. Utförsåkning är en del av längdskidor också. Vi kan se att åkarna använder olika spår och de bästa åkarna kunde hitta vägen i de här förhållandena så jag tycker att vi kan säga att det var en rättvis tävling och organisation har gjort allt de kan, säger tävlingschefen Pierre Mignerey. 

Hade ni kunnat göra något annorlunda? 

– Jag tror inte det. Förhållandena är typiska för mars. Några pratar om salt, men med de här förhållandena hade snön inte reagerat, och om den gjort det är risken att det blir ren is och då har vi något väldigt farligt.

Pierre Mignerey.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Pierre Mignerey.

Kommer bli ännu värre

Fis har dock tagit till en krisgärd inför morgondagen och beslutat att stänga ner delar av banan. 

– Den mest kritiska kurvan kommer att kräva lite uppmärksamhet från vår sida. Vi har bestämt oss för att stänga den helt och den andra kurvan här vid stadion. Ingen kommer att få åka den innan tävlingen för att behålla den så bra som möjligt, säger Mignerrey. 

Åkarna kan inte förvänta sig bättre förhållanden till i morgon. Tvärtom kommer det att bli värre. 

– Det blir helt andra väderförhållanden. Det kommer att kräksnöa i morgon och det kommer att vara galet löst och svinjobbigt i morgon. I värsta fall får vi över en decimeter snö, säger Tomas Jons. 

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE