EM-guld till Norge – efter pinsamma missen

SPORTBLADET

Fyra sekunder kvar och chans att ta EM-finalen till förlängning.

Då kastade Danick Snelder bollen på foten på Nycke Groot.

– Det går inte att inte tycka synd om Holland, säger experten Martin Frändesjö i TV3 efter Norges sjunde EM-guld.

Vem kan putta ner Norge från handbollstronen?

Nederländerna var svindlande nära.

Laget, under ledning av Helle Thomsen, tidigare förbundskapten i Sverige, stod för en heroisk insats mot storfavoriten i finalen i handbolls-EM.

Efter att ha varit hack i häl på, ja, till och med i ledning med fyra bollar, mot den regerande VM- och EM-mästaren hade Nederländerna också chansen att ta finalen till förlängning.

Då hände det som inte fick hända.

Gick upp i rök

Med fyra sekunder kvar, underläge 29–30 och bollen i egen ägo kastade Snelder bollen på foten på lagkamraten Nycke Groot.

28-åringen hade ingen chans att rädda situationen och såg minst sagt besvärad ut när slutsignalen gick ögonblicket senare.

Därmed gick de orangea gulddrömmarna upp i rök.

– Men det var inte Snelders fel att vi förlorade. Det var det första jag sa till henne. Vi borde ha varit bättre defensivt, säger Helle Thomsen till danska TV2.

Även Groot tog sin lagkamrat i försvar.

– Matchen avgjordes inte där, vi skulle ha avgjort tidigare. Det känns tungt, men jag är glad över hur vi pressade dem, säger hon i TV3.

Guldet var Norges sjunde i EM-sammanhang och fick de över 8 000 tillresta (av över 11 000 totalt) att fullständigt explodera av glädje när slutsignalen gick.

”Tur med skotten”

– Det kändes väldigt bra i dag. Vi hade lite tur med skotten, men det ska man ha för att vinna. Vi förtjänade det, säger tolvmålsskytten Nora Mörk i TV3.

Thomsen:

– Vi hade stora problem med henne (Mörk) i dag. Vi ville och kunde ha vunnit guld, men räckte inte till. Det känns väldigt hårt, säger 46-åringen.

Thomsen, som har ett utgående kontrakt men som inte var särskilt sugen på att prata om sitt vara eller icke vara som nederländsk förbundskapten framöver.

– Just nu vill jag bara åka till hotellet och slappa.

Silvret var Nederländernas andra i mästerskapssammanhang.

Norge, däremot, säkrade sin 26:e mästerskapsmedalj, sitt sjunde EM-guld och tolfte guld totalt.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM