”Den frågan har jag ingen kommentar på”

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Sverige är redan borta från semifinalerna i EM.

Henrik Signell har haft en natt och en förmiddag att fundera över varför.

Han pekar bland annat på att man har ett sämre spelarmaterial än toppnationerna.

– Vi saknar fler toppspelare, säger han.

Det hade bara hunnit gå drygt tolv timmar efter att Sverige förlorat mot Frankrike och det stod klart att laget är borta från spel om medaljerna redan när en omgång av mellanrudan återstår av hemma-EM.

Då mötte det svenska laget presskåren igen och det blev förstås mycket fokus på förbundskapten Henrik Signell.

– Vi är såklart besvikna. Vi har aldrig haft semifinal som målsättning men siktade förstås ditåt. Det känns tomt nu, säger han.

Erkänner brister

Han vill vänta med den stora utvärderingen till Sverige spelat klart och pekade på att om man vinner mot Tyskland i morgon får man spela match om femte-/sjätteplats.

– Vinner vi de två matcherna kan det finnas mycket som vi är nöjda med.

Men vissa reflektioner hade han redan gjort.

Han pekade bland annat på Sverige inte har lika många toppspelare som flera av de andra stora nationerna.

– Vi har absolut potential att slå Nederländerna och Frankrike och nå en semifinal. Men titta på vad vissa av Frankrikes spelare kan, alternativen de har, explosiviteten, fysiken... som vi inte är riktigt i närheten av som lag. Ändå är vi nära att hota dem. Vi har vissa saker som vi är bättre och smartare på än dem, som att våra spelare är så taktiskt utbildade.

– De har spelare som kan göra enkla mål. Vissa lag är tyngre och skarpare.…

Foto: BILDBYRÅN
Linnea Torstenson.

Då vill han inte svara

Enkla mål är bland annat de på distansskytte. Sverige har till dags datum skjutit flest skott från niometer av alla EM-lag, 93 tycken, men har den sämsta procenten efter Polen – 31 procent.

Signell håller med om att det är för dåligt.

Saknar ni bredd?

– Nej, i så fall saknar vi topp. De där som gör de enkla målen. Vi har spelare som kan göra det mot rätt typ av försvarare. Vi har några rena skyttar, någon genombrottspelare och försöker nyttja det så mycket det går. Vi får kämpa för våra mål.

Är inte Linnea Torstenson (som överraskande petades ur truppen) en spetsspelare då?

– (Tystnad) Den frågan har jag ingen kommentar på faktiskt.

Så här långt, med facit hand, skulle Torstenson varit med?

– Nej, jag tycker att vi har levererat på vänsternio. Vänsterniorna har gjort 35 mål totalt, även om inte alla är från vänsterniopositionen, och de har kompletterat varandra på ett bra sätt och varit bra i olika perioder utifrån olika motståndarförsvar.

Så de enkla målen saknas framför allt från högernio?

– Vi är inte lika skyttestarka där, nej. Sedan har vi andra egenskaper på våra högernior. Klart man hade önskat både och där.

Kravet: mer tid tillsammans

Ser du någon potentiell högernia med storlek och skytte bakom dem du har med här?

– Nej, ingen i vuxen ålder i alla fall.

Sportbladet avslöjade i går efter matchen att förbundet nu tar ett krafttag kring spelarutbildningen i svensk handboll för att man ska få fram fler världsklasspelare. Något som är nödvändigt, menar Signell.

– Det är ett stort arbete att göra men man är rätt ute där; få fram typerna i yngre ålder, få fram de här stora, fysiska, allsidiga spelarna. Man behöver bredda spelarnas register men också få fram spelare med riktigt tydliga spetsegenskaper. Vi är bra på ganska mycket men saknar det där lilla som gör oss så inihelvete bra.

Signell menar att man också fick för lite tillsammans inför mästerskapet på grund av de skador på nyckelspelare som man hade.

– Vi behöver tid ihop, få nöta saker. Det har varit hög prio på försvaret och där har vi sett en avsevärd förbättring, minus ett par matcher. Men prioriteringen på försvarsspelet under uppladdningen har också gjort att vi inte fått till andrafaskontringen tillräckligt bra. Men jag ångrar ändå inte den prioriteringen.

Signell är högst ansvarig för detta misslyckande i EM.

Vad är din del i att ni är borta från semifinalerna redan?

– Jag har inte hittat en förstauppställning fullt ut över tid och det gjorde att vi inte hittade tryggheten. Det har varit lite olika förstauppställningar genom turneringen, säger Signell.

ARTIKELN HANDLAR OM