Stina: Kan bli så på dåliga dagar

Av: Kristoffer Bergström, Andreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:
Stina Nilsson.
Foto: Bildbyrån
Stina Nilsson.

TOBLACH/STOCKHOLM Efter tre segrar på fyra etapper i Tour de ski kom Stina Nilsson bara på 20:e plats.

Värst av allt: hon tappade massor av tid på den nya ledaren Heidi Weng.

– Det kan bli så när jag har dåliga dagar, säger Nilsson.

Stina Nilsson har öppnat Tour de ski över allas förväntningar.

Efter att ha vunnit den inledande sprinten tog hon hem de båda distansloppen i Oberstdorf tidigare under veckan. Inför det fem kilometer långa loppet med individuell start i Toblach var hon i ledning i sammandraget.

Men Nilsson kunde inte följa upp succén.

”Det var tyngre i dag”

Svenskan, som valde att starta före de andra toppåkarna, var sekunder efter redan efter två kilometer. I mål slutade hon på plats 20 och var 40 sekunder från segraren Jessica Diggins, USA.

Charlotte Kalla blev bästa svenska med sin fjärdeplats.

– Det var tyngre i dag, säger Stina efteråt.

Kommer du vara sliten resten av helgen, tror du, eller går det att vända det här?

– Det vet nog varken du eller jag. Det kan vara hur som helst.

”Får smälta det lite”

Nilsson tappade också tid på Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg, men en liten tröst var att ingen av norskorna hade någon pangdag och tog sig upp på pallen. I sammandraget sjunker svenskan ner till tredje plats, 16 sekunder från Weng, inför lördagens masstart över tio kilometer klassiskt.

– Jag tänker inte så mycket på morgondagen, jag tänker bara på vad jag gjorde i dag. Vi får smälta det lite, säger Nilsson.

Kalla slutade fyra

Nilsson åkte i mål 40 sekunder efter dåvarande ledaren, Jessica Diggins, och slutade till slut på en 20:e plats.

– Jag hittade ingen skön känsla, det var ganska kämpigt. På förhand hade jag räknat med en dag som var ganska vacklande, och jag kan lätt ta en sådan här dag efter fyra så bra dagar. Jag gjorde mitt bästa, men det räckte inte längre än så här, säger hon till SVT.

Nilssons främsta konkurrenter, Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg, lyckades inte heller nå några topplaceringar – men var tillräckligt snabba för att gå förbi Nilsson i det totala sammandraget.

– Jag kommer nog vara i dagen och smälta det här lite. Men jag ser fram emot tävlingarna i Val di Fiemme, säger svenskan.

Bättre gick det för Charlotte Kalla.

Svenskan har fått en tung start på touren men stod för ett rejält formbesked då hon slutade fyra, 14,9 sekunder bakom Digginis och bara tre tiondelar från pallen.

Publicerad:

LÄS VIDARE