Mikaela Laurén: ”Det här är en match som kan ändra mitt liv”

1 av 2 | Foto: Stefan Alfelt / MOSTAL
SPORTBLADET

STOKKE. På lördag går Mikaela Laurén sitt livs boxningsmatch.

– Mitt i ingenstans, säger Mikaela.

Det är en extremt underlig plats som Cecilia Brækhus valt att sätta sina fem VM-titlar på spel. En byggarbetsplats där Oslofjord Convention Center ska färdigställas för att bli en av Europas största konferensanläggningar i en liten by elva mil från Oslo. 

När jättebygget är klart kommer det att finnas 9 000 övernattningslägenheter att hyra. Problemet är att det inför megamatchen Brækhus–Laurén bara finns några hundra färdiga. En man som checkade in samtidigt som mig fick vänta på att kunna ta sig in i sitt rum eftersom dörrhandtagen inte var monterade ännu.

– Tur att man är van men det är sjukt hela det här arrangemanget. Jag blir skitförbannad men man kan inte göra något åt det, säger Mikaela.

Dåliga på att sälja ut matchen

Men att Brækhus, som är sin egen promotor och arrangör, gjort detta för att störa henne tror inte Mikaela.

– Nej, jag tror bara att de har noll koll. Sen är de sura för att det inte har sålts fler biljetter, men de har varit dåliga på marknadsföring.

Plus de rent logistiska problemen med att ta sig till och från ingenstans.

– Hur kan man ens komma på idéen att lägga det här men Cecilia har väl sålt det här arrangemanget så hon skiter fullständigt om det kommer någon eller inte. Hon är affärskvinna ut i fingerspetsarna och bryr sig bara om att tjäna pengar. För mig är det bara bra om det inte blir fullt.

Matchen tv-sänds. På pay per view. Oslofjord Convention Center betalar förmodligen Brækhus en rejäl summa för att få sin anläggning omnämnd och synas i media under några veckor. Vad spelar det då för roll om det finns folk på läktarna eller inte?

Krokig väg till titelmatchen

Mikaela Lauréns boxningskarriär har aldrig varit spikrak. Hon har boxats på bortaplan över hela världen och oftast själv arrangerat sina galor hemma i Sverige. Ett vansinnigt jobb samtidigt som man ska förbereda sig maximalt för en insats i ringen.

Nu har hon tyska storstallet Sauerland bakom sig men hon hymlar inte med att hon den här gången funderade på att bli sin egen igen.

– Jag tackade först nej till matchen. 

Mikaelas kontrakt med Sauerland skulle egentligen avslutas vid årskiftet men hon har fått inskrivet minste en match till på hemmaplan. Att säga nej till Brækhusmatchen skulle kunna ge henne möjlighet att ta den matchen som egen promotor efter att hon fullgjort kontraktet med tyska stallet men osäkerheten med vad som kan hända och snabbt förändras i boxning gjorde att hon ändå valde att ta fajten nu. Med ett gage som hennes promotor naturligtvis har rätt till en del av, samtidigt som tv-pengar inte hamnar direkt i hennes egna fickor.

Fajt som kan ändra livet

Ändå blir det hennes klart mest inkomstbringande match i karriären.

– Oja. Det här är en match som kan ändra mitt liv. En sån möjlighet att bli historisk. Allt kommer att ordna sig efter en vinst. Jag skulle aldrig ha problem att få olika tv-jobb, reklampengar. Jag skulle tjäna mycket pengar på returmatchen, så det skulle ordna sig för mig. Jag skulle inte behöva oroa mig inför framtiden, säger Mikaela Laurén.

ARTIKELN HANDLAR OM