Basketligan herr

”Känner mig som en labbråtta”

Av: 

Malin Wahlberg

Elias Desport.
Elias Desport.

SPORTBLADET

Svenska basketligan har drabbats av flera fall av covid-19. 

Nu höjs röster för att serien borde pausas.

– Jag känner mig som en labbråtta eller försökskanin, säger Fryshusets Elias Desport.

I måndags tvingades BC Luleå lämna walkover till tisdagens match mot Nässjö efter ett befarad coronautbrott i laget. Dessutom har fredagens match mot Södertälje flyttats. Det är bara en av flera matcher i SBL som har fått skjutas upp på grund av coronautbrott i olika lag. 

Fryshusets Elias Desport tycker att situationen har gått för långt. 

– Säkerheten för oss spelare existerar knappt om jag ska vara ärlig. Vi har inga tester utan allmänna råd som att inte hälsa före och efter match, hålla avstånd och undvika kontakt, men hur kan man undvika kontakt när man håller på med en kontaktsport? Det är väldigt motsägelsefullt, säger han och fortsätter:

– Vi fokuserar mer på hur många som får sitta på läktaren och avståndet mellan åskådarna än vi fokuserar på spelarna som publiken är där för att se. Hur kan det var möjligt? Jag har aldrig känt mig så mycket som en labbråtta eller försökskanin.

”Kastar oss till vargarna”

Svenska basketbollförbundet har beslutat att pausa alla serier förutom SBL Herr och Dam. Desport tycker dock att det börjar bli dags att omvärdera beslutet och även pausa högstaserierna.

– Man kastar ut oss till vargarna och säger att vi får köra på som vanligt, men om man inte kan garantera spelarnas säkerhet kanske man ska pausa ligan tills man har situationen under kontroll. Jag vill inte att säsongen ska stoppas, men ska vi verkligen fortsätta spela om saker och ting förvärras och det brinner i hela Sverige? Det är ganska uppenbart att situationen inte är hållbar.

”Leker inte Anders Tegnell”

Basketen har precis som andra idrotter ett protokoll för covid-19 med flera riktlinjer för klubbar och spelare. Förbundet har också stängt ligan för upp- och nedflyttning, för att klubbarna inte ska chansa och spela med sjuka spelare. Men några planer att pausa ligan finns inte i dagsläget.

– Jag förstår oron, men vi har gjort allt som står i vår makt och diskuterat frågorna med våra föreningar och intresseföreningar. Det är inte så att vi leker Anders Tegnell, eller FHM, vi tolkar det som de säger och vi försöker hålla oss till det som står i protokollet för att kunna uppehålla idrotten som vi älskar, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på förbundet.

När pandemin bröt ut i våras var basketförbundet tidiga med att avsluta ligasäsongerna, men nu är läget ett annat.

– Då var det helt nytt och idrotten har ändå lärt sig att handskas med det här och varit duktiga på att göra sina protokoll och se till att alla sköter sig. Men vi har kontakt med RF i stort sett dagligen. De kanske kommer på fredag och säger att vi måsta stänga ner, säger Lundén.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Leifby: Slempropp, tyrann och vekhet – gör mig illamående

ÄMNEN I ARTIKELN

Basketligan herr

Basket

BC Luleå