”Ropade mig ur spåret två gånger”

Av: Anna Rydén, Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA/STOCKHOLM. Ebba Andersson knep tredjeplatsen med en ynka tiondel.

Men svenskan blev störd av Therese Johaug under loppet.

– Jag hoppade ur spår efter att hon ropat två gånger. Det är lite irriterande, säger Andersson.

Det blev en svensk dubbel på 10 kilometer klassiskt, men Frida Karlsson och Ebba Andersson kunde inte inte hota Therese Johaug.

För Andersson blev det en tredjeplats, en tiondel före ryskan Tatiana Sorina.

– Det blev verkligen en nagelbitar, jag höll nästan på att få en hjärtattack. Men jag är jätteglad att jag hade marginalerna på min sida. Ibland ska man ha lite tur, säger Andersson.

”Kan ju inte hindra henne”

Andersson blev dock störd av Johaug under slutet av loppet efter att norskan ropat henne ur spår två gånger men sedan inte tagit sig förbi.

– Just i dag tycker jag att jag klarade av att bibehålla lugnet trots att jag hade Johaug jagande i spåret. Det är lätt att stressa upp sig, men jag lyckades bita ifrån bra. Hon ropade mig ur spår och jag hoppade ur efter att hon ropat två gånger. Jag tänkte att hon skulle komma flygande, men det verkade som att jag gjorde en stark backe i stället, säger Andersson och fortsätter:

– Det är lite irriterande när man tycker att man har en bra rytm. 

”Konstigt”

Johaug tror dock inte att hon påverkade Andersson alltför mycket.

– Jag kom med bra fart in i backen och hade bättre fart än dem. Jag visste inte hur jag låg till i förhållande till Ebba så jag ropade och Moa (Lundgren) och Ebba gick ut, men sedan hade jag inte mer krafter när jag skulle accelerera upp i backen. De hade ju kunnat hoppa in i spåret igen, säger hon och fortsätter:

– Hon (Andersson) gick ju utanför spåret i backen under hela loppet också så det var konstigt om hon skulle gå i spåret i sista backen.

Norskan sökte dock upp Ebba Andersson och bad om ursäkt efter loppet mitt framför Sportbladet. Det blev sen diskussion om händelsen mellan åkarna.

– I och med att du ropade två gånger, då kände jag att jag måste hoppa ur. Men jag tänker att det är liksom sånt som sker.., säger Ebba Andersson.

– Det var inte meningen. Men du gick ju utanför spåret i de andra backarna också, svarar Johaug.

Ebba Andersson:

– Men just där hade jag faktiskt gärna gått rakt upp! Men...bra kört oavsett.

Ebba Andersson grattar sen norskan som lämnar intervjuområdet.

– Det är klart att hon är ursäktad. Det är solidariskt att man kan ha en så bra relation vid sidan om sen, säger svenskan.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN


Publicerad:

LÄS VIDARE