Sverige stoppas från att tävla – satta i karantän

Anna Swenn-Larsson.
Anna Swenn-Larsson.

Svenska alpindamerna stoppas från att tävla i Levi.

Finska myndigheter har satt hela laget i karantän efter att en tränare testats positivt för covid-19.

– Det kom definitivt som en chock, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Under onsdagen kom beskedet att svenske tränaren Christina Thoma testats positiv för coronaviriuset när landslaget anlände till Finland inför lördagens slalompremiär i finska Levi. 

Ingen annan i den svenska truppen testades positivt och initialt var planen att de svenska åkarna skulle testas varje dag för att för att få tävla. Men nu stoppas åkarna.

I karantän i sju dagar

Finska myndigheter har beslutat att sätta hela det svenska laget med åtta åkare plus ledare i karantän. Anledningen är att Thomas andra coronatest också kom tillbaka positivt.

– De agerar utifrån försiktighetsprincipen. Enligt finsk smittskyddslag placeras vi i karantän i minst sju dagar, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter och fortsätter:

– Man är chockad, även om man visste att det kunde bli så här. Vi tar en risk genom att vara på resande fot, men att det skulle ske på det här sättet hade jag kanske inte trott. Men vi har djup respekt för myndigheternas beslut. 

Åkarna får inte lämna Finland på en vecka alltså?

– Jag lyfter frågan om vi får resa hem och smittskyddsläkaren säger att vi kan diskutera det. Eventuellt kan man göra något undantag, men det är en senare fråga.

De svenska åkarna missar därmed två av säsongens nio slalomtävlingarna.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.