Publicerad:
Uppdaterad:

Johanna Hagström tårögd efter vallamissen

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

BRUKSVALLARNA. Pallmeriterade världscupåkaren Johanna Hagström stod med tårar i ögonen efter semifinaluttåget i sprintpremiären.

Kostar missen en biljett till Ruka är planen att fly till Norge.

– Jag är sugen på att dra dit, säger hon.

Landslagschef Anders Byström hade all anledning att klia sig i huvudet efter dagen sprint i Bruksvallarna. När truppen ska bantas med i runda slängar åtta åkare till Ruka ställde vädergudarna till det med riktigt vallaföre. Linn Svahn och Jonna Sundling var etta och tvåa i sprintcupen i fjol men tog sig inte ens till final när skidorna blev glatta.

”Kommer inte framåt”

De behöver sannolikt inte oroa sig för premiärhelgen i Ruka även om Anders Byström konstaterar ”att ingen går säker”.

Värre var det för Johanna Hagström. Normalt sett en kvalspecialist med finalpotential i världscupen men här åkte hon ut i semifinalen. Efteråt var det känslomässigt.

– Det var jättefrustrerande. I semifinalen hade jag typ skejtskidor. Man krigar men kommer inte framåt i backarna, säger hon.

Själv inser hon att det kan få långtgående konsekvenser. Blir det inte världscup i Ruka kan det dröja till nästa år innan det blir en ny chans med inställda tävlingar i Lillehammer och sedan mindre kvoter i Davos.

”Ett komplicerat läge”

– Det är klart det påverkar. Men det enda jag kan påverka är hur jag åker. Jag har ändå känt mig stark i sommar men jag har ingen aning hur de tänker.

Det är en vädjan till landslagsledningen helt enkelt?

– Haha, ja. Men det är ett komplicerat läge med färre aktiva.

Anders Byström ger ändå lite hopp.

– Vi försöker se till helheten, en dålig skida ska inte behöva avgöra hela december. Men det är en tuff situation och vi kommer behöva ställa över bra åkare, säger han.

Det kan eventuellt finnas en Skandinavisk cup i Rovaniemi för de som petas från världscup-premiären men plan c är också klar. Då blir det flykt till Norge för Johanna Hagström.

– Vi har köpt en hytta i Sjusjøen i Norge så jag är sugen på att dra dit i december om vi inte får snö i Falun. Så får det bli, säger hon.

Läget inför trupputtagningen:

Landslaget har 12–13 platser att fördela till Ruka mot normala 20 (10+10).

Så här ser Sportbladet på läget inför söndagens tävlingar i Bruksvallarna.

KLARA:

Ebba Andersson: Vann med superlopp i fredags. Tänkbar segerkandidat i två lopp i Ruka.

Frida Karlsson: Kan mycket väl slåss om totala toursegern. Given.

Linn Svahn: Favorit i en sprint när skidorna fäster och åker bra även på distans.

Maja Dahlqvist: Vann lätt mot världsmotstånd i dag. Har dessutom utvecklat sina distanskvaliteter och då är hon perfekt för en minitour.

Jonna Sundling: Äh, man petar helt enkelt inte en åkare som var tvåa i sprintcupen i fjol.

Calle Halfvarsson: Ende herråkaren som kan slåss i toppen i en minitour. Visade gryende lovande form i dag efter strulig höst.

Oskar Svensson: A-landslagsåkare som vinner sprintgenrep. Kan åka distans också. Jo, det bör räcka till Ruka för Svensson.

EN FOT PÅ PLANET:

Anna Dyvik: Grym form i sprinten där hon slutade tvåa. Sedan tidigare bevisat mångsidighet som bör passa i en tour. Tillhör dock inte A-landslaget.

Emma Ribom: Genombrott i fjol, tillhör A-landslaget och gjorde ett fint distanslopp i fredags som följdes upp med lika bra sprint där hon slutade fyra. Touråkare!

Jens Burman: Inte kört ännu, men är ryggen hel så är Jens Burman given även i en liten herrtrupp.

Moa Lundgren: Viktigt lopp för Moa Lundgren under söndagen. Visar hon bra distanskapacitet är hon en vass tour-åkare. Svårbedömd sprint där hon vann semi med Linn Svahn och Jonna Sundling men sedan var chanslös i finalen.

SLÅSS OM 2–3 PLATSER

Hanna Falk: Hade inget fäste men med sina starka armar och viljestyrka grejade hon en tredjeplats i sprinten ändå. Väldigt svårpetad i en svensk trupp. Hur är distanskapaciteten?

Johan Häggström: Tog sig inte till finalen i dagens sprint. En rejäl missräkning för fjolårets genombrottsman. Måste visa något extra på distans.

Viktor Thorn: Stod över Bruksvallarna för att spara sig till Ruka. Men får han klartecken nu är truppen blivit mindre. I en normal värld given i en minitur som passar som hand i handske.

Johanna Hagström: Normalt sett finalkapacitet på en klassisk sprint i världscupen. Men kanske gjorde sig outtagningsbar med dagens vallamiss. Tuffare på distanslopp.

William Poromaa: Stora framtidshoppet på herrsidan som gjorde ett fint lopp i fredags. Kan man hålla honom utanför om han gör det bra i morgon igen?

Marcus Grate: En riktigt vass sprinter som visat form på läger inför. Men kanske hade behövt tvåla dit Calle och Oskar i dag för att kunna sälja in sig som Ruka-åkare.

Max Novak: Skrällvann fredagens klassiska distans men bör vara chanslös på en plats när man inte enbart får staka. Svag sprint i dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: