Handboll

192 spelare: Han är bäst i handbollsligan

”Kan inte leva på gamla meriter längre”

Av: 

Johan Flinck

Kim Andersson.
Kim Andersson.

SPORTBLADET

Gammal är äldst – och bäst.

Kim Andersson är nämligen handbollsligans bästa spelare – om spelarna själva får bestämma.

– Det trodde jag inte. Pågarna är så unga nu för tiden så man kan inte leva på gamla meriter heller längre, säger YIF-stjärnan med ett skratt.

Sportbladets superenkät i handbollsligan rullar vidare.

Vi har kommit fram till vem som är ligans bästa utespelare respektive målvakt.

Av 192 spelares röster i kategorin utespelare får Kim Andersson i Ystads IF flest: 25 procent.

Det överraskar Andersson själv.

– Klart jag är förvånad. Pågarna är så unga nu för tiden så man kan inte leva på gamla meriter heller längre (skratt).

– Nej, men skämt åsido. Det är väldigt kul. Det trodde jag inte. Jag är trots allt 38 år och inledde säsongen med ett diskbråck – så det var snällt. Lite gamla meriter är det nog trots allt, säger Andersson som spelar annandagsderby mot IFK Ystad i eftermiddag.


HÄR ÄR HELA SPORTBLADETS ENKÄT


Veteranen är bäste målvakten

Efter ryggproblemen har Andersson visat klass under senare delen av hösten.

– Jag prickade kanske in de bra matcherna precis när enkäten kom, säger han ödmjukt.

Han vill själv inte peka ut någon enskild utespelare som han tycker är bäst.

– Jag tycker att det är många som har olika sorters spets. Spelarna är bra på olika saker. Det är ingen som är komplett, tycker jag. Det finns de som är ofantligt duktiga framåt men har tydliga brister bakåt – och tvärtom.

– Jag vet att i mina bästa stunder, och när jag tycker det är roligt, spelar jag bra handboll. Därmed säger jag inte att jag är bäst. Men jag vet att jag kan tillföra en del när när jag är pigg och frisk.

Närmast bakom dig i omröstningen kommer Erik Johansson, Guif, Olafur Gudmundsson, Kristianstad, Jonathan Edvardsson, Sävehof och Adam Nyfjäll, Kristianstad.

– Det är absolut spelare som gör stora avtryck. Det är intressant att de flesta där är tvåvägsspelare. Det är inte bara anfallsspelare som får flest röster. Det tycker jag är häftigt. För man ska kunna klara båda ändar på en handbollsplan.

Bland målvakterna får Kristianstads Espen Christensen klar flest röster (38 procent). Den just nu skadade veteranen är bara tre år yngre än Kim.

– Jag håller med om att Espen är bästa målvakten i ligan. Nu har han ju gått itu men han är en jäkligt solid målvakt. Det var ”sinnes” att han inte bröt benet i den där situationen. Bara det visar nånstans hur jävla bra han är.

Träningsmoralen bakom lyftet

Ystads IF gör så här långt sin bästa säsong på många år och är med i toppen av grundserien.

Andersson lyfter fram en viktig faktor till den starka säsongen:

– Träningsmoralen har blivit högre. Spelarna verkar hungrigare och man vill mer. Man är redo att lägga ner jobbet för att vara med där uppe. Sedan har vi en ny tränarkonstellation med en tydlig och fin bild hur han (huvudtränaren Oscar Carlén) vill att det ska se ut. Vi försöker vara ödmjuka i vårt arbete och förhoppningsvis har det gett framgång. Vi tror på det. Vi havererar inte i vissa matcher som tidigare. Svackorna är inte lika djupa.

Är du själv bättre än de senaste åren?

– Nej, det tycker jag inte. Jag har nog inte spelat så mycket som tidigare men när jag väl har spelat så har jag kanske varit lite fräschare. För mig handlar det om att tycka att det är roligt.

– Det har fördelats på flera händer. Det står inte och faller med en eller två utan det är många fler som bidrar och vill föra skutan framåt, säger Andersson.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Flincks tips: Så går det i slutspelet i handboll

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbollsligan

Kim Andersson

Espen Christensen