Han är folkets favorit i Blågult

Överlägsne vinnaren: ”Kanske för att jag är en känslomänniska”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ett nytt succélandslag ger nya idoler.

Men populärast av alla i handbollslandslaget är en veteran.

– Det är kanske för att jag är en känslomänniska som lever mig in i matcherna, säger Andreas Palicka efter ”jordskredssegern”.

Handbollslandslaget har tagit hela handbollsvärlden med storm på sin väg mot finalen i VM.

Det råder handbollsfeber i Sverige och Blågult är fyllt med mästerskapsdebutanter som blivit nya favoriter.

Men populärast i laget är den mest erfarne av dem alla: målvakten Andreas Palicka.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

34-åringen, som gör sitt sjunde mästerskap efter debuten redan i VM 2009, får överlägset flest röster i Sportbladets omröstning på nätet där läsarna får svara på vem som är deras favorit i VM-laget.

Utsågs till årets spelare i fjol

Hela 84 000 personer hade röstat på lördagseftermiddagen och Palicka hade då 50 procent av rösterna. Det kan jämföras med omröstningarna i tidigare mästerskap då ”vinnaren” som mest fått 34 procent.

– Mitt mål har aldrig varit att vara mest populär, utan att alltid göra mitt bästa på handbollsplanen, men det är så klart att det är kul att bli uppskattad, säger Palicka när han får höra resultatet.

Omröstningen inleddes redan i torsdags morse. Inför semin mot Frankrike på fredagen låg Palicka på 40 procent. Storspelet, ”idioträddningarna” och tårarna i tv efter segern gjorde honom inte mindre populär förstås

Varför tror du att du får så många röster?

– Det är nog lättare att få många röster om man får mycket speltid och förtroende och det får jag ju. Sen är det kanske för att jag är en känslomänniska som lever mig in i matcherna. En stor del är säkert också att att jag är den i laget som har spelat flest landskamper medan många inte varit med på mästerskap tidigare. Det var nog inte så många som röstade på mig heller när jag var ny i landslaget.

Palicka utsågs första gången till årets spelare i svensk handboll i fjol.

Vem är din egen favorit i laget?

– Jag vill inte välja någon enskild spelare, utan väljer i så fall alla. Sen är jag tacksam att jag fått jobba med vår målvaktstränare Mats Olsson under många år. Han har lärt mig oerhört mycket och kommer att saknas.

”Blir en match att minnas”

Det första Palicka gjorde i går när han kom tillbaka till hotellet efter semifinalseger var att ringa familjen.

– När man ser glädjen hos allihop får man insikt i vad det är vi har ställt till med och håller på att göra.

Nu väntar en final mot Danmark.

– Vi har haft ett par heta duster och det kommer bli en sjuk match. Det spelar ingen roll vilka spelare som står på banan, det blir alltid jämna matcher med mycket karaktär. Det kommer bli en match att minnas, lovar Palicka, som nu klättrat upp till en sjätteplats i VM:s målvaktsliga med 35 i räddningsprocent.

Följ VM-finalen kl 17.30 här!

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE