James: ”Har aldrig någonsin uppmuntrat till våld”

LeBron James är en ledande figur i Black Lives Matter-rörelsen.

Men efter skjutningarna i USA anklagas superstjärnan för att uppmuntra till våld mot poliser.

– Jag har aldrig sagt att vi ska agera våldsamt mot poliser. Jag har bara sagt att det som händer i vårt samhälle inte är okej, svarar James.

För några veckor sedan blev två poliser beskjutna i sin bil i vad som av medier beskrivs som ett bakhåll.

Författaren och aktivisten Candace Owens fördömer händelsen och anklagar också basketstjärnan LeBron James, 35, för att ha uppmuntrat till just den här typen av våld mot polisen.

”Varför händer det här? För att kändisar med ärthjärnor, som LeBron James, säger åt unga svarta män att de ’bokstavligen blir jagade’. Det här är resultat av sådan överdriven och falsk retorik”, har hon bland annat twittrat.

”Har aldrig uppmuntrat till våld”

James – som är mitt uppe i NBA-slutspelet med sitt Los Angeles Lakers – fick efter nattens match mot Denver Nuggets frågan på den efterföljande presskonferensen om vad han tycker om anklagelserna.

– Jag har aldrig någonsin uppmuntrat till våld. Aldrig, säger James och fortsätter:

– Men jag har sett med egna ögon hur svarta människor rasprofileras på grund av vår hudfärg. När man ser videorna på det som händer i hela USA, och de fortsatta våldshandlingarna gentemot mitt folk kan jag inte göra något annat än att prata om det och se den gemensamma nämnaren. Men jag har aldrig sagt att vi ska agera våldsamt mot poliser. Jag har bara sagt att det som händer i vårt samhälle inte är okej och vi fruktar för våra liv.

”Om inte det är rasprofilering så vet jag inte”

James fortsätter och tar upp en händelse som nyligen ägt rum för att förtydliga vad han menar.

– Jag tror det var igår, eller i förrgår. En man i Wisconsin hyrde ett hus och grannen i huset bredvid ringde polisen som i sin tur kom, utan grund och utan anledning, och arresterade mannen – en svart man – för att han satt ute på sin veranda, säger han och avslutar:

– Om inte det är att rasprofilering så vet jag inte vad fan vi tittar på.

James och hans LA Lakers förlorade nattens match mot Denver – den tredje i ordningen – i den västra konferensfinalen med 114–106. Lakers leder dock alltjämt serien med 2–1 i matcher.

I den östra konferensfinalen leder Miami Heat med 2–1 i matcher över Boston Celtics.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.