Dyvik om tunga beskedet: ”Fick hålla inne gråten”

BORÅS. Landslagsledningens besked om att hon inte platsar i VM-truppen var tungt.

Anna Dyvik kunde knappt äta eller sova på två dagar.

Och tyngre skulle det bli.

– Jag tyckte det var jäkligt jobbigt i Ulricehamn när man fick frågor och inte fick säga något för de ville hålla det hemligt, säger skidåkaren.

Det blåser snålt över Borås skidstadion. Anna Dyvik kliver av banan och fyller famnen med skidor. Hon har förberett sig väl och satsar på veckans alla tre SM-lopp på banor som hon gillar.

– Jag kör allt, jag siktar på SM-touren. Det är de här loppen och tremilen senare i vår. Jag är ganska allround så gör jag stabila lopp varje dag borde det räcka en bit, säger hon.

Anna Dyvik har lyft blicken, men medger att den senaste veckan varit utmanande.

Som Sportbladet kunde avslöja tidigare idag, petas 26-åringen från VM. Anna Dyvik bekräftar beskedet när vi ses under måndag eftermiddag.

Hon är lättad över att få tala om det. Hon fick beskedet redan söndagen den 31:e januari efter tävlingarna i Falun men uppmanats att inte säga något.

Landslagschefen Anders Byström har tidigare sagt till Sportbladet att ett starkt skäl till att Svenska skidförbundet väntar med att presentera VM-truppen beror på att hålla i intresset kring SM i Borås.

För Anna Dyvik har det varit en utmaning.

– Det blir konstigt när man inte kan säga som det är när man blir intervjuad. Jag tänkte på det efter Ulricehamn när jag fick stå och hålla masken och hålla inne gråten, att jag kunde väl fått säga att jag inte var uttagen. De ska hålla truppen hemlig. Men nu är det skitsamma tänker jag, säger hon.

Anna Dyvik lyfter blicken efter en tuff vecka.
Anna Dyvik lyfter blicken efter en tuff vecka.

Vi backar till kvällen för själva beslutet. Tävlingarna i Falun slutade med en sjunde plats i sprint och en 14:e plats i masstarten.

Tiden efter jul, när Dyviks ryggproblem stillat sig, har varit stabil. Hon har vunnit tre Fis-tävlingar med nationellt motstånd.

Men vinterns resultat räckte inte. Beskedet landade tungt hos Anna Dyvik.

– Jag har tyckt att det varit jäkligt jobbigt. Jag sov inte och åt inte på hela måndagen och tisdagen för jag var så ledsen, säger hon och konstaterar:

– Det var verkligen som att någon slog undan benen. Jag tycker att jag har gjort bra lopp. December var kantad av ryggproblem, men när jag tagit mig igenom det har formen känts stabil. Jag trodde att det fanns öppningar på distansloppen, säger hon.

”Inte helt optimalt”

Hon är inte långsint och har försökt att gå vidare. Men det finns faktorer kring processen för uttagningen som hon ifrågasätter.

– Först hade de sagt att uttagningen skulle vara efter SM, sen meddelade de att det blev efter Falun. Bara en vecka före Falun. Det här en relevant bana så det hade varit vettigt att vänta till efter SM.

Hur ser du på att landslagsledningen ändrar förutsättningarna?

– Det tycker jag inte är så bra. Det blir inte helt optimalt, man lägger ändå en långsiktig plan.

Dyvik sa till Sportbladet i helgen att det kan finnas en öppning trots allt och bekräftar en liten chans finns fortfarande.

– Jag fick veta att jag var reserv hemma, säger hon.

VM inleds den 25:e februari och truppen presenteras på torsdag klockan 14.00

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.