Coronakaos inför VM i handboll

Sveriges premiärmotståndare Tjeckien är hårt drabbat av coronaviruset inför VM i handboll.

Nio spelare och sex ledare är smittade.

USA har samtidigt rapporterat att 18 spelare och ledare blivit smittade.

– De här snabbtesten kan de ju kasta i soptunnan, säger USA:s svenske förbundskapten Robert Hedin.

Nu har också VM-debutanten Kap Verdefått sju bekräftade fall.

Det är på torsdag som Sverige ska möta Tjeckien i VM i handboll i Egypten.

Den tjeckiska lagledningen har fortfarande inte avgjort vilka spelare som kommer kunna spela och reser därför först under onsdagen.

Det är oklart vilket tjeckiskt lag Sverige kommer att få möta på torsdag när 15 personer runt laget har insjuknat på grund av coronaviruset.

”Det är kaos”

USA:s lag är ännu värre drabbat. Där har 18 spelare och ledare testat positivt, inklusive förbundskaptenen och gamle Bengan Boys-skytten Robert Hedin.

– Det är kaos här för tillfället, säger Hedin till Sportbladet.

Laget har varit samlat i Danmark sedan den 4 januari.

– Två spelare testade positivt i början på samlingen och de isolerade vi direkt. Sedan har alla testat negativt på alla snabbtester vi gjort. Vi gjorde ett pcr-test i går morse och i väntan på de svaren, innan vi tränade på kvällen, körde vi snabbtest igen och alla var negativa då också. Sedan fick vi svaren från pcr-testet på kvällen och då var 18 positiva.

– Så de här snabbtesterna kan man kasta i soptunnan. Vi har gjort om pcr-testen nu i dag så vi kan säkerställa att de stämde i går.

På tisdagseftermiddagen framkom det att VM-debutanten Kap Verde, som legat på läger i Portugal och ska åka till VM i morgon, har sju bekräftade fall i truppen.

Robert Hedin.
Robert Hedin.

Nordmakedonien reserv

Nu ska man åka med tolv spelare till Egypten i morgon. I stort sett hela ledarstaben är också smittad.

– Det är otroligt tungt. En av teamledarna får leda laget ihop med en doktor som kommer utifrån och som annars leder beachhandbollslaget. Så att vi överlever de tre första matcherna, säger Hedin.

USA är en blåbärsnation i handboll och fick ett wild card till VM.

– Med fullt lag hade vi haft en chans mot Österrike i första matchen. Sedan hade vi varit chanslösa mot Norge och Frankrike. Så vi satsade på att ta poäng i (tröstturneringen) President’s cup. Nu gamblar vi med att de som är smittade nu hinner bli klara och testa negativt två gånger till matcherna i President’s cup.

Nordmakedonien är första reservnation om något lag inte kommer till spel.

Sverige reser efter lägret i Eskilstuna till Egypten under tisdagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.