Linn Svahn

Linn Svahns besked – fortfarande skadeproblem med axeln

Av: 

Anna Rydén

SPORTBLADET

Linn Svahn, 21, skadade axeln inför VM. Nu avslöjar den svenska sprintstjärnan att skadan fortfarande ställer till det så pass att hon missar landslagslägret.

– Jag kom igång med träningen ganska bra i våras men har haft en liten dipp på vägen och varit ganska begränsad ett tag, säger Svahn.

Det var bara veckor innan VM i Oberstdorf som den svenska guldfavoriten kraschade i Ulricehamn. Svahn gjorde vad hon kunde för att komma tillbaka till mästerskapet och stod på startlinjen i det sprintlopp som inledde VM.

– Alltså det är jättelätt att sitta i efterhand och vara efterklok men jag var inte fullt fungerar i min axel när jag tävlade där. Jag skulle inte säga att det var en risk för det var ändå säsongens stora mål så jag ville starta och prestera mer än någonting annat, säger Svahn.

Skadan innebär att Linn Svahn inte är med på det höghöjdsläger som övriga längdlandslaget befinner sig på just nu. Att vara på höjd i det läget hon befinner sig var inget alternativ.

– Skador är tyvärr en del av en elitkarriär. Jag kom igång med träningen ganska bra i våras men har haft en liten dipp på vägen och varit ganska begränsad ett tag. Nu börjar jag ändå kunna bedriva bra träning. Inte kanske på den nivå i belastning som jag hade önskat för tillfället men jag har kunnat träna en del de senaste dagarna. Det ser positivt ut. Kurvan går väldigt starkt uppåt, säger hon och visar med handen.

– Jag har kunnat åka rullskidor och kunnat belasta den en del

Trots ett misslyckat VM så fanns Linn Svahn, med sex världscupssegrar den gångna säsongen, med bland de längdåkare som redan nu är uttagna till OS i Peking 2022. En oerhörd trygghet för 21-åringen med tanke på att OS är det stora målet den kommande säsongen.

– Inför VM blev det som att jag var tvungen att lappa ihop och släcka bränder i axeln för att den skulle kunna fungera på något vis. Nu måste jag stärka upp den så att den kommer vara hållbar under en lång tid framöver. 

”Fortfarande lite begränsad”

På frågan om det var en chansning att ställa upp på VM så vill hon inte ta just de orden i sin mun.

– Jag hade gärna haft några veckor eller någon månad på att återhämta mig och stärka upp mig efter axeln. För jag sitter fortfarande med efterdyningar från det där och nu har det gått några månader. Nu börjar vi kunna jobba oss på rätt bana men det har ju tagit ett tag och jag är fortfarande lite begränsad så det var inte optimalt så det var väl lite som du sa kanske.

Medan övriga landslaget tränar uppe på glaciären i franska Tignes så tränar Svahn på hemma i Östersund.

–  Det är alltid inspirerande att vara iväg tillsammans men sen känner jag ingen oro i att det är ett höjdläger jag missar. Förhoppningen är att jag kommer kunna medverka på allt som kommer här näst. Jag är ganska trygg med processen vi gör nu och känner inte någon oro överhuvudtaget. 

Även Johanna Hagström saknas nere i Frankrike. Sprintåkaren som är ny i a-landslaget har haft covid.

– Det var lindrigt så att det inte var inga besvär men det tar ju tid att återhämta sig. Jag har låtit det ta tid för att inte få några bakslag, men jag är i full gång. Det kanske inte passar in i schemat att åka till Frankrike på höjd just nu, säger Hagström.

ANNONS

Missa inte! Malmö möter Sivasspor i Europa League-kval ikväll. Spela på Oddset!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Linn Svahn
Publisert:

LÄS VIDARE

”Var det ingen som såg att hon led? Kan inte ses som annat än ett misslyckande”

ÄMNEN I ARTIKELN

Linn Svahn

Världscupen i längdskidor

Längdskidor

Svenska längdlandslaget