Duplantis: ”Jag har hela Sveriges tyngd på mina axlar”

TOKYO. Han är en av hela OS största medaljhopp.

Och Armand Duplantis känner av pressen.

– Jag har hela Sveriges tyngd på mina axlar, säger 21-åringen.

Superstjärnan landade i Tokyo i går (onsdag) och flög sedan direkt vidare till Fukuoka, där friidrottarna har sitt förläger innan allt drar i gång.

Lördagen den 31 juli kliver Duplantis in i hetluften då stavhoppskvalet hålls. Det stora datumet är den 3 augusti, då finalen avgörs.

– Jag vill bara att det ska vara dags nu, säger han på en digital pressträff här i Tokyo.

”Förväntar sig stordåd”

Den svenske 21-åringen är en av hela spelens största guldfavorit. Förväntningarna är skyhöga, både utifrån sett och från ”Mondo” själv.

– Självklart känner jag av pressen. Alla förväntar sig stordåd av mig. Alla ser på mig som ”the guy” som ska komma hit och fixa ett guld. Jag har hela Sveriges tyngd på mina axlar i detta OS. Men det är okej. Det är sånt man får leva med om man vill vara en mästare och representera sitt land i stora mästerskap. Det är en del av jobbet, säger han.

Det kan tyckas orättvist att lägga så mycket press på en 21-åring. Men så är ju Armand Duplantis inte vilken 21-åring som helst.

– Jag har ju hoppat ganska bra på senare tid... Så det vore konstigt om jag satt här och klagade på att det skulle vara orättvist med all press. Gör jag bara samma sak som jag gjort de senaste åren borde jag vinna, säger han.

Nej, självförtroendet är det inget fel på.

– Jag vill bara vinna. Det är det enda som betyder något.

Hur mycket hade ett OS-guld betytt för dig?

– Oj… Väldigt mycket, så klart, säger ”Mondo”.

”Kendricks kan utmana”

Men han räknar med att få tuff konkurrens. Inte minst från amerikanen Sam Kendricks, 28, som är den ende som lyckats besegra Duplantis de senaste månaderna.

– Sam är definitivt en av, om inte den största, utmanaren. Han kommer att bli farlig. Men det är OS vi snackar om och allt kan hända. Jag blir inte överraskad om flera hoppar över sex meter. Jag ska så klart vara en av dem, Sam kan vara en annan och så tror jag att vi får sällskap av någon till, säger Duplantis.

Men det är förstås ingen tvekan om att det är han som är favorit.

– Jag har aldrig varit i bättre form, säger han.

Armand Duplantis.0
Armand Duplantis.0

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.