Maja Stark vilar: ”Noll energi – väldigt konstigt”

Maja Stark, 22, missade kvalgränsen i Scandinavian Mixed i helgen.

Nu vilar golftalangen en extra vecka för att ladda om.

– Jag gick in på tredje månaden utan vila med mycket träning. Det pallade varken kroppen eller hjärnan med längre, säger hon.

22-åringen från Abbekås Golfklubb klev in som nykomling på touren förra säsongen – och tog för sig direkt med två segrar.

I år har Maja Stark spelat hem ännu en proffstitel, men i helgens Europatourtävlingar i Halmstad missade hon kvalgränsen.

Därefter meddelade Stark att hon ändrar sin planering och vilar i två veckor för att ladda om.

– Jag har egentligen inte haft en ledig dag sedan jag stack till Thailand och tävlade för ett par månader sedan. Det har varit mycket golf och det har varit kul, säger hon.

”Inte tänkt på hur ont jag har”

Men det är först i efterhand som hon har reflekterat över att hon inte varit sig själv utanför golfgreenerna den senaste tiden.

– Jag har haft en ganska kort stubin och humörsvängningar. Nu märker jag hur ont jag har i kroppen, men jag har varit så hög på tävlingskänslor att jag har inte tänkt så mycket på hur ont jag har.

Hur kom du till den här insikten?

– När jag missade ”cutten” på US Open (i början av juni) kändes det som att någonting var fel i huvudet, med inställningen. Golf kändes bara väldigt svårt, säger hon och tillägger:

– Jag gjorde konstiga misstag. Jag råkade skära mig själv och tänkte inte klart. Det var noll energi i hjärnan. Väldigt konstigt.

Maja Stark under Scandinavian Mixed Open.
Maja Stark under Scandinavian Mixed Open.

”Betedde mig inte som mig själv”

Märkte de runt om dig att allt inte var som vanligt?

– Ja, först var det min manager som var med på US Open som undrade vad det var som hände egentligen, för jag betedde mig inte som mig själv. Själv hade jag inte funderat på det. Jag tänkte att jag mådde hur bra som helst – och det gjorde jag ju – på grund av att jag varit igång 24/7 och spelat golf. Jag har inte sovit jättebra, men det har varit lugnt eftersom jag har fått energi av det jag gjort under dagarna. Nu gick jag in på tredje månaden utan vila med mycket träning. Det pallade varken kroppen eller hjärnan med längre.

Nu har hon alltså bestämt sig för att vila i två veckor.

– Jag har fått tänka om. Innan var det bara fullt ös och gasa. Jag hade tänkt vara ledig en vecka och sedan köra tre veckor igen, men jag får ändra det lite.

Svensk succé: ”Jag är inte förvånad”

I söndags fick hon se jämnåriga svenskan Linn Grant, 22, ta hem Scandinavian Mixed i Halmstad överlägset. En historisk seger då Grant är den första kvinnan att vinna en tävling på herrarnas Europatour.

– Jag är inte förvånad. Hon har huvudet på rätt ställe. Det såg ut som att hon tyckte det var väldigt lätt – till skillnad från andra, säger Maja med ett skratt.

– Jag är bara sjukt glad för hennes skull.

För drygt en vecka sedan gjorde amatören Ingrid Lindblad, 22, stora succé i US Open där hon slutade delad elva. Ytterligare ett kvitto på den goda tillväxten på damsidan i svensk golf.

– Jag har varit med och vet att de (Ingrid och Linn) har det i sig. Jag är inte förvånad, jag är nästan förvånad över att andra är förvånade över att det går så bra. Men de är så bra helt enkelt. Det är jättekul att det uppmärksammas ännu mer, säger Maja Stark.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln