Handboll

Richard Hanisch efter avstängningen: ”Räknade med att det var negativt”

Av: 

Simon Eld

SPORTBLADET

Handbollsspelaren Richard Hanisch stängs av i två år för dopning.

Nu vill han överklaga beslutet.

– Det är klart att jag tycker straffet är extremt hårt, säger Hanisch till Sportbladet.

Det var efter den tredje semifinalmatchen mot Kristianstad som Skövdespelaren Richard Hanisch blev slumpvist inkallad för att göra ett dopningstest.

IFK Skövde vann matchserien med 3–0. Men i finalen mot IK Sävehof tog äventyret slut efter 0–3 i matcher. Efter säsongen var laget på en avslutningsresa. Richard Hanisch ringde hem till sin sambo för att stämma av och fick i stället ett mardrömsbesked. Ett brev från antidopning Sverige.

– Min första tanke då var att ”aja, det är väl svar om dopningsprovet jag gjorde efter mötet mot Kristianstad”. Jag räknade ju kallt med att det var negativt. Men hon blev helt tyst i telefonen och då förstod jag att det var någonting annat, berättar Hanisch.

Efter att IFK Skövde och Hanisch begärt att B-provet skulle kollas fick de sedan beskedet att även det var positivt.

Ämne i kosttillskottet

IFK Skövde bröt för en vecka sedan kontraktet med 31-åringen och tidigare i veckan kom beskedet att han stängs av i två år.

– Det är klart att det slog ner som en bomb, panik, man blir chockad, extremt ledsen. När det här ämnet kom på tal hade jag aldrig hört talas om det, jag har ingen aning om vad det var. Var kan det här ha kommit ifrån?

Hanisch drog slutsatsen att det enda som stack ut i den dagliga kosten var de kosttillskott han tog och PWO:n (pre workout) som han tog innan matchen mot Kristianstad. Han misstänker att det var genom kosttillskottet som han fick i sig det förbjudna ämnet.

Medlet som Hanisch fick i sig går ibland under namnet DMAA och är tillåtet att använda de dagar man tränar, men när det blir dags för match är det förbjudet.

– Jag tycker det är jättekonstigt. Det är det som är så svårt för mig att förstå. Det hade känts lättare i min bearbetning om det var totalt förbjudet hela tiden, säger Hanisch.

Vill överklaga straffet

Avstängningen har uppmärksammats i Handbolls-Sverige och många menar att det är oproportionerligt hårt.

– Det är klart att jag tycker straffet är extremt hårt i och med att det är tillåtet i träning. Jag trodde absolut inte att det skulle landa i en tvåårsavstängning.

Men det finns fortfarande en möjlighet till att överklaga beslutet och försöka korta ner strafftiden. Något som Hanisch möjligen kommer att göra.

– Jag håller på att prata med en jurist för att se vad han anser om allt. Om han tycker att det kan finnas något som gör att det kan bli ett kortare straff är det klart jag överklagar. Jag vill såklart att straffet ska sänkas.

”Vill inte avsluta karriären såhär”

Utöver överklagan har Hanisch fått ett heltidsjobb. I nuläget trivs han med familjen i Skövde och känner att det är skönt att ha den säkerhet just nu.

Om det blir en återkomst? Det kan han inte svara på.

– Här idag vill jag väldigt gärna återvända till handbollen och spela igen. Jag har mycket kvar att ge och vill inte på något sätt avsluta min karriär på det här sättet.

Samtidigt utesluter han inte helt en möjlig karriär som ledare eller tränare.

– Jag har bara så himla svårt att se mig själv ha ett liv utan handboll i någon form. Jag hade jättegärna, om jag hade fått, velat vara ledare eller tränare för ett lag. Men det går inte och det sliter lite på en.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bakom handbollens kulisser med Flinck: ”Monsterbud” till Gottfridsson

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbollsligan

IFK Skövde Handboll