”Jag är AIK-supporter och har hittat hem”

Josafat ”Joe” Mendes lämnade AIK för Hammarby – för att sedan återvända till AIK inför den här säsongen.

Nu har de unge högerbacken hittat hem.

– Jag är AIK-supporter och uppväxt här, så det känns väldigt bra, säger han.

Det var i december förra året som AIK presenterade Josafat ”Joe” Mendes, 18, som sitt nyförvärv. Då hade högerbacken lämnat Hammarby för AIK bara ett år efter att han gått motsatt väg. Mendes berättar nu om sitt klubbval och hur han ser på att möta sin tidigare klubb.

– Det är en klubb jag har spelat i tidigare, så det blir roligt, säger han.

Vad har du fått för reaktioner efter insatsen och målet mot Malmö FF?

– Jag fick bra reaktioner, fått mycket beröm och jag är glad för det. Att mina lagkamrater tror på mig, att min tränare tror på mig. Och att hela laget tror på mig.

– Så jag är väldigt glad.

”Gäller att hålla fötterna på jorden”

Hur ser du på svängen du gjorde i Hammarby?

– Hur jag ser på den? Alltså, från början spelade jag i AIK. Sedan kände jag att jag behövde nya äventyr. Men när jag kom till Hammarby fick jag ett A-lagskontrakt fram till sommaren, men jag fick inte spela så mycket. Men min tränaren Milos Milojevic trodde inte på mig, så då ville jag tillbaka till AIK. Det var så jag kände.

– Jag är uppväxt i AIK. Jag kanske gjorde två A-lagsmatcher i Hammarby och sedan kände jag att jag ville flytta hem. Jag är uppväxt här, vet hur klubben fungerar och det känns som jag hitta tillbaka hem. Jag kom ju hit när jag var tolv år.

Vad är största skillnaden skulle du säga jämfört med att spela i A-laget i AIK och vara junior eller spela i HTFF?

– Klart tempot är en stor skillnad. Det är snabbare och man måste ta snabbare beslut och man måste spela mer moget. Men jag känner att jag växt in i det mer och mer.

Du fick mycket hyllningar från dina lagkamrater efter matchen mot MFF, hur ser du på det?

– Jag är jätteglad för det och för mig gäller det nu att hålla fötterna på jorden och jobb vidare. Jag vet vad jag kan.

Hyllar sin tränare

Vad skulle du säga att Bartosz Grzlelak har betytt för dig?

– Väldigt mycket. Han har visat att han tror på mig. Han lät mig starta i cupen och har visat att han tror på mig med tanke på att jag fått starta många matcher. Det betyder mycket för mig. Jag snackade lite med honom innan jag gick hit, men jag minns ärligt inte vad jag sa eller vad vi snackade om, säger Mendes med ett skratt.

Vad är det som är så bra med Barosz Grzlelak tycker du?

– Han är lätt att förstå och han har lätt att förklara sina instruktioner. Man vet man ska göra när han säger det och det är lätta instruktioner. Han hjälper mig mycket och är ett bra stöd.

Vad tror du det blir för matchbild mot Hammarby?

– De är starka på Tele2, de har bra stöd från supportrarna. Och det kommer bli en svår match för oss. Ska jag vara ärlig föredrar jag konstgräs, jag gillar att spela på det. *Är uppväxt med det också. Så jag ser verkligen fram emot matchen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.