Maja Dahlqvist snabbast i kvalet i Lillehammer

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Maja Dahlqvist vann världscuppremiären i Ruka.

I sprintkvalet i Lillehammer visade hon att formen är intakt.

– Jag kunde hålla mig till plan, säger hon.

Maja Dahlqvist hade planen klar för sig inför sprinten i Lillehammer. Överta ledningen i världscupen från Frida Karlsson.

– Jag har räknat ut att om jag vinner prologen imorgon och vinner sprinten då tar jag tillbaka gula västen från henne. Det ska mycket till men det finns en chans, sa hon till Sportbladet under torsdagen.

Nu är första steget taget. Dahlqvist var snabbast av alla i kvalet.

– Check på den. Jag får bita i lite resten av dagen så får vi se om jag kan göra något åt den, säger hon efter loppet.

Emma Ribom med fin premiär

Johanna Hagström slutade tvåa efter Maja Dahlqvist i Ruka. Nu slutade hon femma i sprintkvalet. Topp tre, utöver Dahlqvist, var norskan Tiril Udnes Weng och schweiziskan Nadine Fähndrich.

Emma Ribom missade premiären till följd av sjukdom, och gjorde nu årsdebut i världscupen. Hon stod för en fin prolog, och slutade sexa. Precis efter Hagström.

– Väldigt skönt. Mitt solklart bästa skejtkval, det ska jag verkligen ta med mig till heaten. Jag ska bara ha kul nu, säger hon.

Fem av sex svenskor vidare

Även Moa Hansson (16) och Louise Lindström (22) tog sig vidare till kvartsfinal. För Jenny Solin slutade dagen redan i kvalet.

Fem av sex svenskor vidare, alltså. Finalpasset inleds med kvartsfinaler klockan 12.30.

Noterbart i övrigt är att båda de ryska stjärnorna Yulia Stupak och Natalia Nepryaeva misslyckades i kvalet. Ingen av dem lyckades med bedriften att komma topp 30, vilket krävs för vidare avancemang.

Debutantens succé

Om den omtumlande veckan där han har bråkat med norska skidförbundet påverkat Johannes Hösflot Kläbo så märktes det inte av i spåret. Norrmannen var snabbast av alla, före landsmannen Erik Valnes och fransmannen Lucas Chanavat. Alexander Terentev vann i Ruka, och slutade nu femma. Precis före landsmannen Alexander Bolsjunov.

För de svenska åkarna var Marcus Grate snabbast. Han körde in som tolva.

– Det var stabilt. Der kändes väldigt bra till sista flacken från den stora röda ballongen och in i mål så var det väldigt, väldigt stumt. Det var bara att ta ett stavtag i taget och bara ta sig i mål ungefär, säger han och fortsätter:

– Den är jobbig den här banan även om den ser väldigt lätt ut så blir det extremt jobbigt på slutet. 

Gustaf Berglund var snabbast därefter (20), men roligast var att debutanten George Ersson tog sig vidare som 26:a.

Även Johan Häggström får köra kvart, medan Olof Jonsson och Anton Persson tävlat klart.

Norrmannen Emil Iversen misslyckades i kvalet i Ruka, och upprepade nu bedriften. Det blir inget finalpass för honom nu heller. 30-åringen vägrade svara på frågor efter missen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.