Sand från öken – hotet mot alpinåkarna på OS

Dålig snö, iskyla, regn eller blåst är förutsättningar som kan försvåra dagen för en alpinåkare.

Vad tror du blir utmaningen på OS i Peking, Kristoffer Jakobsen?

– Det blåser in sand i backen, säger han.

På grund av coronapandemin togs i fjol beslutet att ställa in samtliga för-OS-tävlingar i Kina. Det har medfört, med några månader kvar till mästerskapet, att det svenska alpinlandslaget inte kunnat teståka backarna som väntar i februari.

– Det påverkar inte så mycket i varje fall. Vi har gjort det vi kan utifrån förutsättningarna. Vi har varierade backar i världscupen också. Klart det hade varit skönt att åka på underlaget. Men det är samma för alla. Det känns okej. Jag har sett någon film. Den ser fin ut, säger Sara Hector.

Hector, som tillsammans med Anna Swenn-Larsson och Kristoffer Jakobsen är de enda alpin-svenskarna som hittills fått en OS-biljett, ser däremot ett annat tänkbart hinder på vägen.

– Det jag hört är att den ligger nära en öken så det kan säkert bli lite sand i backen… Det kan vara jobbigt för skidorna och servicemännen om inte annat.

Större problem i fartgrenarna

Cirka 27 procent av Kina är täckt av öken och det finns sanddyner bara knapp tio mil från huvudstaden. Gobiöknen utgör den största delen i landet.

Även Kristoffer Jakobsen ser framför sig att det kan bli annorlunda tävlingar.

– Det blåser in sand i backen. Men det är nog ett större problem för fart än slalom, för i slalom måste man kunna kratta och hasa bort det lättare. I fartgrenarna är det ju omöjligt där måste man vara hur många som helst för att få bort det. Jag tror det kan vara problematiskt för dom. I slalom är det nog bara att skicka en patrull efter varje åkare i värsta fall.

Det låter ändå rätt stökigt.

– Ja, vi får hoppas att det inte kommer en sandstorm in i backen helt enkelt.

Den alpina delen under mästerskapet håller till i Yanqing, cirka 90 kilometer från Peking, vid berget Xiaohaituo.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.