NFL

C J Björk: Cardinals har hittat framgångens källa

Av: 

Carl-Johan Björk

SPORTBLADET

Efter en lång ökenvandring tycks Arizona Cardinals hittat framgångens källa. De är enda kvarvarande laget med förlustnollan intakt.

Om det är tillräckligt med bevis för att de är en het Super Bowl-kandidat? Mitt svar är – juryn sammanträder fortfarande.

Arizona Cardinals är det enda kvarvarande obesegrade laget i NFL säsongen 2021.

Vissa år fortsätter vinstsviten för fler lag, men i år har vi efter endast fyra veckors spel bara ett obesegrat lag.

Cardinals spelar i NFC West, en division där de under många år varit lillebrorsan som inte har fått vara med och leka med de stora pojkarna San Francisco 49ers, Seattle Seahawks och LA Rams som alla tre vunnit Super Bowl eller åtminstone spelat i en under de senaste tio åren.

Senast Cardinals spelade i februari månad var 2008, en säsong som slutade med en förlust i Super Bowl 43 mot Pittsburgh Steelers.

Vi stannar i det förflutna för att ge klarhet i nuet. 2012 närmare bestämt, året då jorden skulle gå under enligt Mayakalendern. Jordens undergång fick lyckligtvis vänta men 2012 var även året då Cardinals stod på samma vinstrad som i dagsläget. Vad som hände då var att de gick på en sällan skådad förlustturné och säsongen avslutades med fem vunna och elva förlorade matcher.

Det jag vill komma till är att det är alldeles för tidigt att kröna Cardinals till NFC Wests nya kungar, utan att vi snarare försiktigt kan säga att det ser bra ut.

I vecka 3 såg vi Cardinals divisionskollega LA Rams göra avtryck med att slå de regerande mästarna Tampa Bay Buccaneers. Inför förra veckans spel såg det ut som Cardinals skulle åka på sin första förlust mot just Rams. Emellertid visade de prov på tuffhet och lyckades vinna med de övertygande siffrorna 37–20 och därmed råda bot på allas tvivel i om de var på riktigt eller inte. Fast ändå inte, jag är inte övertygad, jag måste se mer innan jag utnämner Cardinals till en kandidat att gå hela vägen till Super Bowl. Detta inte bara på grund av att Cardinals under sin 102 åriga NFL-närvaro (varav 2 år i APFA) har ett av ligans sämsta vinstprocent, utan även för att fyra veckors spel helt enkelt inte är nog.  

Missförstå mig rätt, 4–0 är en kanonstart. Men det är en lång säsong, och man brukar säga att det kan dröja fram till vecka 11, nu med en förlängd grundserie kanske till och med till vecka 12, innan man med någon form av säkerhet kan säga att ett lag är på väg mot en framgångsrik säsong.

Tydlig taktikändring i år

Den främsta anledningen till att det är så svårt att sia är för att det handlar om konstant förbättring, aldrig stagnera eller nöja sig med ett visst antal vinster eller att ha tagit sig till slutspel. Att helt enkelt inte sluta granska sin egna spelstil och tendenser som andra lag kan utnyttja.

Den andra, men dock inte lika kontrollerbar som den första, är skadeläget, ett lag som börjat med pompa och ståt kan plötsligt stå helt uddlösa vid skador på nyckelspelare.

Skador är något en QB kan åka på om denne springer mycket med bollen på egen hand, en egenskap som Cardinals Kyler Murray är riktigt duktig på. Att Murray är en nyckelspelare för Cardinals råder ingen tvekan om och det verkar som om anfallsstaben i Cardinals har valt en annan väg i år för Murray, i alla fall om vi ser till siffrorna.

Murray har under denna fyra veckors inledning sprungit för 156 färre yards än vid denna tidpunkt förra året. Han har däremot passat 354 yards längre än vid denna fyra veckors perioden i fjol, gjort två fler touchdowns och en färre interception.

Taktikändringen är tydlig, och det syns en markant förbättring i Murrays spelförståelse samt analys före spelets start jämfört med dennes tre tidigare år.

Kan inte hoppa på tåget ännu

Det är dock inte bara Murray som ska få ros när det kommer till den tidiga framgången. Laget har investerat i talang runt sitt före detta första runde-val i draften (2019) inför i år. De har adderat James Conner som tillsammans med Chase Edmunds skapar en vass runningback-duo. WR AJ Green har även anslutit och med wide receiver-fenomenet DeAndre Hopkins har Murray två riktigt bra mottagare att hitta nedför fältet.

Bra start och bra rekrytering till trots så kan jag inte hoppa på Cardinalståget riktigt ännu. Jag väntar tills mer bevis finns tillgängligt för granskning, och jag hoppas innerligt att den positiva trenden för Arizona Cardinals fortsätter.

Drömmen vore att Cardinals plockar upp WR-veteranen Larry Fitzgerald igen lagom till slutspel, och denna får vara med och vinna en välförtjänt Super Bowl ring.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

NFL

ÄMNEN I ARTIKELN

NFL

Amerikansk fotboll

Arizona Cardinals