Frida Karlsson

Här är Frida Karlssons plan för en ny succé

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

RUKA. En taktisk triumf bäddade för segern över Therese Johaug.

Sportbladet kan nu beskriva Frida Karlssons plan för söndagens jaktstart.

– En ny lärdom är att hon ska öppna "icke Frida-mässigt", säger tränaren Per Nilsson.

Det stora grundjobbet för att ta klivet närmare och nu förbi Therese Johaug har Frida Karlsson gjort under alla träningstimmar i sommar och höst.

Den avgörande taktiken bakom succéloppet i Ruka spikades under fredag kväll.

När Frida Karlsson fick ett sent startnummer, efter Therese Johaug och med få starka namn efter sig, tänkte team Karlsson till.

– Hon hade ett startnummer som hon inte gillar. Hon gillar inte att starta så sent. Men jag sa åk ditt lopp. Känn av känslan. Ofta startar Frida väldigt snabbt, men nu pratade vi om att starta i tröskelfart, det är ett bra träningstempo, berättar Per Nilsson.

De brukar inte prata om resultatet utan mer ha fokus på den egna prestationen. Men inför loppet i Ruka valde Frida och Per att ha ett annat tänk.

– Den här gången sa vi att hon skulle åka på resultatet och det gjorde hon. Sen de sista sex-sju minuterna skulle hon köra på. Det var coolt som tränare att se att hon låg där med Johaug i toppen loppet igenom och sen tryckte hon till på i slutet. Det fanns en växel till, säger Per Nilsson.

Möjligheten till taktiken är förstås också att Frida Karlsson, som slagit personliga rekord på försäsongens tester, klarar av att hålla en högre och jämnare fart utan att gå över gränsen och bli stum. Att ligga på en nivå (en tröskel) där kroppen klarar av att syresätta och transportera bort slaggprodukter.

Under lördag kväll hade Frida Karlsson och Per Nilsson kontakt igen på telefon för att sätta agendan inför söndagens jaktlopp.

– Det finns en plan A och en plan B, säger Per Nilsson.

Frida Karlsson startar 13 sekunder före Therese Johaug, 15 sekunder före Katharina Henning från Tyskland och med drygt 32 sekunder upp till Ebba Andersson.

– Plan A är att hon åker sitt eget race och ingen kommer ikapp. Då är tanken att hon ska sätta sitt lopp med bra teknik, på tröskelfart igen. Plan B är att om någon kommer ikapp och då ska hon sätta en bra spurt.

Denna någon är förstås Johaug?

– Ja, förstås. Men kommer Therese, Henning eller Ebba ikapp ska Frida vila sig, spara kraft och sätta spurten. Hon är snabb i sprint jämfört med de andra tjejerna.

Stöten sätter Frida Karlsson i så fall in efter den sista branta backen.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Frida Karlsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Världscupen i längdskidor 2021–2022: Tv-tider och program

ÄMNEN I ARTIKELN

Frida Karlsson

Therese Johaug

Världscupen i längdskidor