Klart: Boden beviljas dispens

Turerna kring den infekterade konflikten mellan Boden och Hockeyettan har varit många.

Nu får Boden rätt – igen, och beviljas dispens från kravet att tillhöra ligaorganisationen.

– Vi får in 150 ärenden på ett år men ingen har varit så infekterad som denna, säger Bo Bengtsson, vice ordförande i Riksidrottsnämnden.

Konflikten mellan Boden och det svenska hockeyförbundet har varit lång och infekterad. Men nu har RIN, riksidrottsnämnden kommit med beskedet att Boden får rätt och beviljas därmed dispens.

– Beslutet är fattat och nu är det bara att respektera det, om man inte gillar det så måste reglerna ändras, säger Bo Bengtsson, vice ordförande i Riksidrottsnämnden.

Är konflikten över nu?

– Det går inte att överklaga hos oss igen. Då är det svensk domstol som gäller, vilket är ovanligt men teoretiskt sätt så är det nästa steg. Jag skulle bli förvånad om det inte kommer mer.

”Aldrig varit med om något liknande”

I enlighet med vad Riksidrottsnämnden tidigare fastslagit är Svenska Ishockeyförbundets krav på att medlemsförening måste tillhöra ligaorganisation för att delta i serienivån Hockeyettan ogiltigt. RIN har därför beslutat att bevilja Bodens Hockeyförening dispens från kravet.

Konflikten har varit långdragen. Boden ansökte på nytt om dispens från kravet, vilket avslogs av Svenska Ishockeyförbundets styrelse. Efter att Bodens Hockeyförening överklagat detta beslut har RIN på nytt, och på i huvudsak samma grunder som tidigare, förklarat att kravet är oförenligt med de grunder som Riksidrottsförbundets stadgar vilar på.

Rörigt, minst sagt. Dessutom helt unikt inom svensk idrottsrörelse.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det kommer alltid finnas konflikter, men inte på det här sättet. Alla respekterar besluten, men inte i det här fallet.

Till dess Svenska Ishockeyförbundet ändrat bestämmelserna beviljas Bodens Hockeyförening dispens från kravet att tillhöra ligaorganisationen Hockeyettan.

”Det vore väl smakligt”

För Boden var det ett välkomnat besked.

– Det var väntat. Men man blir osäker när det tar sån tid. Jag tolkar det som att RIN har samma syn som vi har på föreningsfrihet. Det har varit väldigt tidskrävande, säger marknadsansvarige i Boden, Joakim Svensson.

Det har även varit en stor ekonomisk smäll för klubben.

– Hela processen har kostat otroligt mycket pengar. Svårt att säga exakta siffror, men jag skulle säga drygt tre miljoner kronor, säger Svensson och fortsätter:

– För oss är det enorma summor. Styrelsen måste sätta sig och diskutera hur vi ska gå vidare.

Vad händer för er nu?

– Nu vill vi fokusera på hockeyn. Sedan ser vi fram emot att förhandla med Hockeyettan igen.

Vad förväntar ni er från hockeyförbundet?

– De gav oss kalla handen tidigare. Nu hoppas vi att de tänker om och ser att vi hade rätt. Det vore väl smakligt om de kunde sträcka ut en hand, säger Joakim Svensson.

Boden-spelarna samlade i matchen mot Vännäs.
Boden-spelarna samlade i matchen mot Vännäs.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.