Emil Perssons lapp förutspådde framtiden

Långloppskungen: Det där är bullshit, men...

Publicerad 2023-10-15

2018 plitade en doldis ner några osannolika ord på en gul lapp.

Fem år senare skakar världens långloppskung på huvudet.

– Det där är ju bullshit, det funkar inte, men... det funkade.

Det kan verka som att Emil Persson är synsk. Eller har ovanligt bra självförtroende.

Men sanningen är att jämtlänningen en vårdag 2018 mest på skoj rotade fram en post-it-lapp och skrev en lista. Hans meriter dittills var beskedliga – han hade nyss varit tio minuter från täten på SM-femmilen – men inför satsningen på långlopp tog Emil ändå i med sina målsättningar.

Bli topp tio på 75 procent av loppen en vinter

Vinna gula tröjan (ta hem totalcupen)

Vinna rosa tröjan (bli bäste åkare under 26 år)

Vinna Vasaloppet

”Då var jag riktigt dålig”

– Man har alltid hört att man ska skriva upp sina målbilder för att uppnå dem. Så jag satte dem på kylskåpet och tittade på dem varje morgon, säger han.

Men då var du förhållandevis kass, va?

– Ja, då var jag riktigt dålig. Det var väldigt långt bort.

I sitt nya lag Team Lager 157 klättrade Persson i resultatlistorna. Han blev starkare, uthålligare och segare. Samma vinter kom han tia i italienska Marcialonga och vintern därpå vann han österrikiska Kaiser Maximilian Lauf.

Säsongen 2020/21 klaffade det mesta. Emil Persson vann fyra av åtta långlopp och erövrade både den gula och rosa tröjan (plus den gröna, sprinttröjan). Han bockade av tre av fyra punkter på listan.

– Hösten 2021 flyttade jag till en ny lägenhet. Då tog jag med lappen och satte upp den igen. Jag läste sällan den, men såg ändå på den på något sätt. Det fanns ju en punkt kvar att klara av.

Nytt mål: OS-medalj

I mars 2023 fullbordade Emil Persson sina drömmar när han stakade hem Vasaloppet. Men han kunde ändå inte förmå sig att slänga den gula lappen med den skakiga handstilen.

Är det dags för en ny lapp nu?

– Ja, det kunde stå att jag vill vinna vasan igen. Och så vinna Birkebeinerrennet, det största i Norge, för den har jag kvar.

Tills vidare fortsätter Emil Persson i långloppscupen Ski Classics, men han har ett karriärmål kvar.

– Jag hade kunnat skriva OS 2026 också. Att ta sig dit och ta medalj, det vore sjukt häftigt.

Långloppscupen Ski Classics börjar med 15 kilometer lagtempo lördag 9 december och 35 kilometer individuellt på söndagen.

Följ ämnen i artikeln