Halfvarsson missade pallen precis

STOCKHOLM/RUKA. Calle Halfvarsson var med och jagade en pallplats.

Men svensken missade pallen med fem sekunder och slutade fyra – efter tre norrmän.

– Det är inte konstigt att sekunderna springer iväg mot Kläbo, jag står mer eller mindre still i uppförsbackarna, säger Halfvarsson.

Ebba Andersson och Frida Karlsson tog en svensk dubbel på 10 kilometer klassiskt. Efter halva herrloppet var det dubbelt svenskt även på herrsidan. Calle Halfvarsson var i ledningen 1,6 sekunder före William Poromma. Där bakom jagade britten Andrew Musgrave och sex norrmän med Johannes Hösflot Kläbo närmst bakom, 3,4 sekunder efter. 

Men svenskarna tappade på andra halvan. Mot Hösflot Kläbo fanns inget att göra, men med två kilometer kvar hade Halfvarsson chans på pallen.

”Står som en kratta”

Halfvarsson var bara två tiondelar från en tredjeplats vid 8.1 kilometer. Men Halfvarsson kunde inte rå på norrmännen och det blev en snöplig fjärdeplats efter Hösflot Kläbo, Pål Golberg och Martin Löwström Nyenget.

– Det var tufft. Det gick lite för fort i början. Det är alltid lätt att säga i efterhand att jag skulle gått lugnare i början, men det är bara att lära sig till nästa gång. Jag kanske måste dra lite i handbromsen, säger Halfvarsson och fortsätter:

– Jag tänkte att det kunde bli riktigt bra för jag tyckte ändå att jag öppnade lugnt. Men  det är inte konstigt att sekunderna springer iväg mot Kläbo, jag står mer eller mindre still i uppförsbackarna. Jag står som en kratta utför och sopar till mig själv också och slog sönder mina glasögon. Hade man varit lite piggare hade man kanske kunnat ta de sekunderna.

”Tråkiga bilder”

Poromaa slutade nia, 48,2 sekunder efter Kläbo som vann med hela 20 sekunder.

– Andra varvet blev det för tufft i dag. Jag blev väldigt trött och åkte och vänta på backarna i stället för att köra hela varvet. Det är svårt med ”pacen” så här i början när det är ny distans och så, säger Poromaa som är trött på trippelt norskt i topp.

– Tråkiga bilder.

Världscupdebutanten Edvin Anger gjorde ett imponerande lopp och slutade på en 17:e plats. Jens Burman blev 19:e man.

Världscupen i längdskidor 2022–2023: Program och tv-tider

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.