Kunde fått Sverige avplockat: Hade sett fult ut

Uppdaterad 2024-01-21 | Publicerad 2024-01-20

ANTHOLZ. Sämsta svenska singelmixedstafetten någonsin.

Norge hade möjlighet att varva Sverige och få Samuelsson avplockad.

– Jag skulle gett järnet tidigare på rundan, säger Vetle Sjåstad Christiansen.

Skidskytte-VM 2024: Tävlingsprogram och tv-tider


Solen sken över Antholz men den svenska förmiddagen var nattsvart.

Mona Brorsson drog på sig straffrunda redan i andra skyttet och även Samuelsson drog på sig en runda tidigt. Det blev en 17:e plats med totalt 15 extraskott, två straffrundor och den sämsta skjuttiden av samtliga nationer.

– Jag vill bara glömma det. Det var jobbigt. Det är två skickliga skyttar som inte får till det, det är superjobbigt. Det var riktigt dåligt så är det bara men vi är bra på att vända blad, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

”Hade sett fult ut”

Sverige var så långt efter täten att Samuelsson riskerade att bli varvad och avplockad. Norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen körde Norges sista sträcka och resonerade efteråt att han borde kört fortare för att jaga ikapp Sverige.

– Jag skulle gett järnet lite tidigare på rundan så kanske jag hade tagit honom. Men det hade sett fult ut om jag gjorde det, säger norrmannen som blir chockad när han hör om Sveriges extraskott.

– 15 stycken! Det är många extraskott. Man sparkar inte på någon som ligger ner, det kan vara så i Antholz, säger Sjåstad Christiansen.

Det blev inga fler straffrundor för Samuelsson under avslutningen av stafetten och Sverige kunde fullfölja tävlingen.

”Sebastian ville för mycket”

Sebastian Samuelsson har haft en tung helg i Antholz som är åkarnas VM-genrep. I torsdagens kortdistans blev svensken 59:a och ingen revansch uthämtades i stafetten.

– Sebastian ville för mycket nu, han vill visa att han är mycket bättre. Vi ska köra loppet imorgon, bara fritt ut och sen ha en paus. Rensa huvudet, glömma bort skyttet i flera dagar. Sen kommer han tillbaka med glädje och det kommer bli bra på VM, säger tränaren Johannes Lukas och utvecklar:

– Jag är lugn innan loppen, jag är lugn efter också. Vi kommer lösa det men alla måste bara andas in och ut, säger Lukas.


Skidskytte-VM 2024: Tävlingsprogram och tv-tider