Efter tragik och tapp: ”Ska vända skeppet”

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Daniel Calebsson
SPORTBLADET

Storklubben Pixbo har haft en turbulent vår och sommar och tippas få en tuff SSL-vinter.

Men i Pixbo har tre raka kvartsfinaluttåg och en usel silly season hamnat i skuggan av sorgen efter Mikael Harrysson.

– Att förlora en lagkamrat mer eller mindre i våra armar... det är obeskrivligt, säger Daniel Calebsson.

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Mikael Harrysson

Pixbo kliver för första gången på länge in i en SSL-säsong utan en toppstämpel.

Det är snarare precis tvärtom.

En del tippar till och med att storklubben är en nedflyttningskandidat.

För Pixbo har det varit en väldigt speciell vår och sommar. I våras gick nämligen spelaren Mikael Harrysson, 25, tragiskt bort efter att ha fått hjärtstillestånd under en träning.

– Det har varit en oerhört speciell tid, säger veteranen Daniel Calebsson.

– Det som hände har funnits där hela tiden och har definierat vår försäsong. Att förlora en lagkamrat mer eller mindre i våra armar... det är obeskrivligt.

Hur har ni påverkats?

– Man uppskattar allt på ett annat sätt nu och vi har kommit varandra närmare i laget. Bearbetningen har inte varit uttalad, men har funnits där hela tiden. Allt har handlat om det, varje dag. Vi pratar inte om det hela tiden, men i hjärtat spelar vi för Harry. Allt görs i hans anda på något sätt.

”Kan inte stoppa tårarna”

Har ni fått hjälp att bearbeta?

– De som har velat ha hjälp har fått det. Sedan har vi pratat mycket om det i laget. Det känns som alla klarat det okej, men det är klart att det hänger kvar och dyker upp då och då. Jag har varit på någon konsert och hört någon textrad som påminner om honom och då kan man inte stoppa tårarna.

Sportsligt går Pixbo in i en oviss säsong.

Efter dubbla seriesegrar så blev laget bara sjua i tabellen ifjol och åkte för tredje året i rad ut redan i kvartsfinal.

Under våren har ett gäng meriterade spelare lämnat truppen och ersatts av oprövade kort. Lagets jakt på spetsspelare resulterade i idel ”nej tack” och sportchefen Olle Carlsson fick kicken. I sociala medier har klubben varit en hackkyckling på grund av sin usla silly season.

Kontrast i båset

– Utåt ser det inte så bra ut, vi har tappat namn och de som kommer in vet många inte så mycket om, men vi i truppen ser det annorlunda. Vi ser deras potential, säger Calebsson.

– Den största delen för oss är dock att så många i vårt lag underpresterade ifjol. Kan vi som är kvar lyfta till normal nivå så blir vi mycket bättre.

Laget har bytt tränare, från den taktiske Per Tjusberg till den hetlevrade Jonas Eliasson.

En total kontrast.

– Vi har nog varit lite dåliga på att få in energi tidigare, men det får vi automatiskt med Jonas.

Eliasson har coachat damlaget de senaste åren och skapade där en lagmaskin som var som bäst i slutspelet.

Warberg blev uppvaknande

Precis det som herrarna misslyckats med.

– Vi bygger något liknande som damerna även om vi inte är där de var när de vann SM-guld för något år sedan, men vi bygger också ett starkt lag. Jag kan inte peka på fyra killar som ska göra 50 poäng i år, det kommer vara mer utspritt och vi är jämnare, säger Calebsson.

– För oss handlar det om att vända det här skeppet som kantrat lite. Vi såg hur det gick för Warberg ifjol. Det kan bli något tufft år, men vi ska vända på detta nu.

Blev Warbergs misslyckade ifjol ett bevis på att storklubbarna inte kan leva på sina namn?

– Lite så, hade de klarat sig kvar hade man kanske inte tagit det på samma allvar. De har ju alltid varit i SSL. Nu vet man att det finns en risk att åka ur.

ARTIKELN HANDLAR OM