Alfelt: Det är ingen skandal, men...

1 av 6 | Foto: Alex Livesey / Getty Images Europe
SPORTBLADET

LIVERPOOL. Erik Skoglund förlorade bortamatchen mot Callum Smith i World Boxing Super Series.

Men det var en förlust som bevisade att Erik hör hemma i boxningens absoluta världstopp.

Att vinna en upphaussad match mot en världsklassboxare på dennes hemmaplan är inte omöjligt. Men det är väldigt svårt.

Att Callum Smith vann är ingen skandal eller grov bortdömning av Skoglund men domarsiffrorna 116–112, 117–110, 117–111 ska betyda en överlägsen insats av segraren och så var inte alls fallet i matchen.

Erik Skoglund förde mer än hälften av ronderna. Han träffade med sin jabb och han tog inte emot fler rena slag än de han träffade sin motståndare med. Det som borde avgjort matchen var att Callum Smith fick in en hård höger som tvingade Erik att ta räkning i elfte ronden.

I en helt jämn match borde det varit det avgörande men som domarsiffrorna blev hade Callum Smith vunnit även utan den räkningen och det är betydligt mer tveksamt.

Imponerade på britterna

Efter 26 raka segrar kom Erik Skoglunds första förlust som professionell boxare.

Den behöver inte betyda någonting. Inte mer än att Skoglund förlorade minst 18 miljoner kronor som en semifinalplats hade plussat på hans bankkonto med.

Som boxare stärkte Skoglund faktiskt sitt varumärke. Britterna på plats och framför tv-apparaterna fick verkligen upp ögonen för fajtern Skoglund som med sina fina fötter och kämpaglöd gav jättefavoriten Smith en riktigt tuff kväll i Echo arena.

Erik gjorde sig svårträffad med sitt dansande fotarbete och hade mycket väl kunnat få segern om matchen gått på hans hemmaplan i Nyköping. Proffsboxning fungerar tyvärr så. Det är ingen absolut vetenskap. Ingen mätbar idrott, typ som de flesta friidrottsgrenarna, så länge som inte den ene boxaren knockas.

När det kommer till poäng är det domarnas syn- och hörselintryck som avgör. Ett par kontraslag i slutet av en rond fastnar mer på näthinnan än samma typ av slag tidigare i ronden. Ett publikvrål förstärker bilden av ett slag som kanske inte ens är särskilt rent.

Domarna är människor och då kan psykologiska effekter bli avgörande.

Men som sagt. Den hårda högern i elfte hade förmodligen avgjort matchen var den än hade gått, även om det inte är helt säkert.

Många skulle vilja se en returmatch

När Erik Skoglund kollat igenom och analyserat matchen kommer han att inleda fortsättningen av den karriär som fortfarande kan nå i princip hur långt som helst. Han visade mot Callum Smith att han kan boxas likadant mot en världsstjärna som han gjort mot de enklare motståndare han haft tidigare.

Drömscenariot är att Smith vinner hela WBSS och att han sen ger Erik en returmatch. Många skulle gärna se en sån efter de tuffa tolv ronderna vi fick se här.

När Erik Skoglund inledde sin proffskarriär som väldigt ung var han länge en knockoutmaskin. Det är inget man kan träna sig till. Ett KO-slag kommer naturligt på ren känsla men kanske måste han släppa av lite på försiktigheten. Ta mer risker i stället för att försöka skapa en sorts perfektion i ringen.

Boxning på absolut världstoppnivå är fruktansvärt tufft. Marginalerna är i princip obefintliga. Minsta lilla misstag straffas oftast snabbt och obönhörligt.

Erik är fortfarande ung, bara 26 år. Många av världens absolut bästa är mer än tio år äldre än så. Han kommer att ta sig tillbaka och jag tror att han med sin insats mot Callum Smith blivit mer intressant för världsmästare i såväl supermellanvikt som i hans kanske egentliga viktklass lätt tungvikt att låta honom utmana dem om deras titlar.

Förlusten i Liverpool var tung och sur, men det kan komma ut något väldigt bra ur den.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning