Därför är de största hotet mot Kristianstad på tre år

Flinck: Tror på Sävehof i damfinalen

avJohan Flinck

Publicerad:
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Sista paret ut?

Nej, men det bästa.

Det kan knäcka dynastin.

Rhein-Neckar Löwen är på väg mot sitt tredje raka guld i världens bästa liga. Man gör det med Bundesligas bästa målvaktspar de två senaste åren: Mikael Appelgren och Andreas Palicka.

Nyckeln till det svenska skrällsilvret i EM var samma målvaktspar.

Men i finalen fick Sverige ge sig sedan Spanien bytt in reserven och legendaren Arpad Sterbik i stället för toppmålvakter som Rodrigo Corrales (utbytt) och Gonzalo Perez de Vargas (skadad).

Danska Skjern har varit ett av de stora skrällagen i årets Champions League. Längst bak har man Danmarks bästa keeprar: Emil Nielsen och Tibor Ivanisevic.

Norge har dominerat damhandbollen i många år och i mål har tre av världens absolut bästa målvakter turats om att storspela: Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbø och SIlje Solberg.

Tittar vi historiskt var målvaktstrion Mats Olsson, Tomas Svensson och Peter Gentzel förstås en nyckelfaktor i Bengan Boys-epoken på 1990-talet och början av 2000-talet. De tillhörde allihop världens fyra-fem bästa under många år och stängde igen om vartannat.

Kristianstad har haft råd

Det ska alltså handla om handbollsmålvakter och deras betydelse i den här spalten igen.

Framför allt om målvakts-p-a-r-e-t-s betydelse.

Det där har IFK Kristianstad fattat sedan länge. Eller... det har nog de flesta handbollsklubbar gjort men svensk handbolls flaggskepp har haft stålar att göra något åt det.

Efter andra raka finalförlusten, 2013 mot Drott, när förstemålvakten Herdeiro Lucau fick ett skott i ögat, fördes till sjukhus och ersattes av unge Henrik Nordlander, som inte borde ha släppt in det avgörande skottet i slutsekunderna från Magnus Persson, har IFK sett till ha ligans bästa målvaktsbesättning under fyra år: Lucau/Dan Beutler, Beutler/Leo Larsson/Magnus Dahl, Larsson/Nebojsa Simic.

Fram tills den här säsongen.

Rickard Kappelin, som ersatt Nebojsa Simic, och Leo Larsson har varit riktigt bra.

Men Malmös Kristian Sæverås, som värvades in till den här säsongen, och Dan Beutler har varit ännu bättre. De har inte bara tokstängt i viktiga matcher utan tillsammans hållit en hög, jämn nivå (etta och tvåa i målvaktsligan i grundserien). Beutler storspelade sedan i kvartsfinalserien och Sæverås i semifinalerna.

Största hotet sedan 2015

Visst har lag haft enskilda målvakter som varit bättre än Kristianstads över en säsong, som först Espen Christensen och sedan Torbjörn Bergerud i Lugi samt, inte minst, Mikael Aggefors i Alingsås.

Aggefors var det stora hotet mot Kristianstad på förhand i finalerna 2015 och 2016 men skåningarna fick hål på honom och alternativen levererade inte.

Det är annorlunda det här året. Skulle Lagergren & Co lyckas knäcka Beutler så kommer det in en lika bra målvakt som kan vända på det.

Därför tror jag att Malmö, så här på förhand, är det största finalhotet Kristianstad stött på sedan i varje fall Alingsås 2015.

Malmö är dessutom det enda laget som slog Kristianstad i grundserien, två gånger till och med, och man är det lag som varit närmast att knäcka Kristianstads makalösa segersvit på hemmaplan.

Intressant i sammanhanget är att Kristianstad nu ställs mot ett lag i finalen som har samma styrkor som dem själva: målvaktsspel, tyngd, försvar, fart och kontringar. Men förutom på målvaktssidan ska de regerande mästarna vara snäppet bättre på allt det andra.

Tror på Sävehof

Tittar vi på damfinalen gör vi ett undantag för resonemanget om målvaktspar och låter det bara bekräfta regeln.

För de regerande mästarna och seriesegrarna Höör har nämligen en tydlig förstamålvakt när det verkligen gäller och som dessutom varit bäst både i grundserien och slutspelet – Jannike Wiberg.

I Sävehof har Henrik Signell snurrat runt friskt på hela tre målvakter. Alla tre har gjort det bra i perioder men ingen av dem är uppe bland de tre-fyra bästa totalt sett.

Nu pekas Höör ut som den givna, klara favoriten.

Det är en ny finalsituation som de ska hantera.

Kanske har jag underskattat Höör hela säsongen men favorittrycket, skadan på Marie Wall, comebackerna från Johanna Ahlm, Elin Hallagård och Julia Eriksson i Sävehof och Partillelagets stigande form efter svackan i vintras gör att jag tror att Sävehof tar det här.

Jag inbillar mig till och med att om båda lagen presterar på topp så är ändå Sävehof starkare.

▪▪▪

– Det är nu eller aldrig, säger både Dan Beutler och Fredrik Petersen om guldchansen med Malmö.

Man kan diskutera om det är så smart att gå in med den inställningen till en enskild final, inte minst då båda ska fortsätta spela ett par år till i klubben.

Men jag tror faktiskt att det är precis så de här båda veteranerna måste tänka efter att spelat betydligt större matcher än en SM-final i sina karriärer

▪▪▪

För första gången på väldigt, väldigt länge är det faktiskt upplagt för två jämna finaler.

Låt oss hoppas att det blir så.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM