Jonsson säkrade VM-silver i Polen

SPORTBLADET

”Otroligt skönt”

Regnet stoppade VM-avslutningen i Gorzow efter 16 heat. Greg Hancock vann tävlingen och hyllades som världsmästare.

Andreas Jonsson bemästrade underlaget bra, fixade tillräckligt mycket poäng för att bli silvermedaljör före polacken Jaroslaw Hampel.

– Otroligt skönt, utbrast han.

Foto: Andreas Jonsson.

Regnet hade öst ner i nordvästra Polen dagarna före VM-tävlingen men höll sig borta de första heaten. Andreas Jonsson var en av de som bemästrade banan bäst även om han blev sist i sitt tredje heat. Men eftersom Hampel också blev sist i sitt tredje heat höll de båda jämna steg i totalställningen.

– Det gällde verkligen att få till starterna, sade Jonsson som beskrev banan som slemmig.

Medaljstriden avgjordes i den fjärde och sista omgången som kunde köras. Hampel fick nöja sig med en tredjeplats, såg vilsen ut på det såphala underlaget.

Andreas Jonsson gjorde tvärtom, åkte med total attack och blev tvåa bakom Emil Sajfutdinov. Därmed hade han två poäng upp på Hampel.

Efter heat 16 var de flesta förarna överens om att tävlingen inte kunde fortsätta, av säkerhetsskäl. Regnet vräkte ner och banan var hal som ett nysåpat golv. Svenske domaren Krister Gardell och tävlingsdirektören Tony Olsson var överens. Därmed möttes inte Jonsson och Hampel i tävlingen.

– Starten på säsongen var tuff för mig men efter sommaruppehållet har det verkligen gått bra. Jag vill tacka hela teamet som verkligen har jobbat hårt, sade Jonsson.

– Det kommer att bli tufft att vara med i toppen nästa år också men jag lovar att vi kommer att fortsätta jobba hårt, fortsatte han.

Fredrik Lindgren hade behövt en fullträff för att klättra upp bland de åtta första och kunna säkra en VM-biljett till nästa år. Det fick han inte, Lindgren hade en poäng efter två heat och sedan hjälpte det inte att han körde upp sig en del i slutet av tävlingen. Lindgren får hoppas på ett permanent wild card nästa år om han ska åka VM 2012.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway