Vinsttrippel för Alshammar

SPORTBLADET

Dominerade i världscupen

Tre starter – tre segrar.

Simstjärnan Therese Alshammar, 34, gjorde en bejublad insats på hemmaplan i jakten på ytterligare en världscuptitel.

Och ännu bättre ska det bli.

– Planen är att det successivt ska gå ännu snabbare och att jag ska vara som bäst i de tre sista tävlingarna, sade "Tessan".

Efter två segrar i lördags rundade sommarens VM-guldmedaljör av världscuptävlingen i Eriksdalsbadet med att vinna 50 meter fjäril.

Segertiden, 25,23, var en knapp sekund över hennes eget världsrekord.

– Jag är nöjd. Starten var bra, men jag hade ett kort armtag precis före vändningen och därför blev det stressigt på andra längden, sade hon.

Världscuphelgen i Stockholm var Alshammars första tävling sedan VM-succén i Shanghai i månadsskiftet juli/augusti.

– Jag trodde inte att jag skulle simma så här snabbt, men när man inte har simmat på länge så är ju inte tekniken perfekt, sade Alshammar som i lördags vann både 50 m fritt och 100 m fjäril.

Sjöström bäst

Hennes tider räckte till en tredjeplats sammanlagt. Sarah Sjöström vann deltävlingen tack vare svenska rekordet på 200 m fritt i lördags.

Medan Sjöström – som också vann 100 m fritt på söndagen – inte tävlar mer i världscupen gör Alshammar en satsning under de närmaste veckorna för att ta hem totalsegern för fjärde gången.

Moskva (tisdag-onsdag) och Berlin (lördag-söndag) är nästa stopp innan tre avslutande tävlingar i Asien i början av november.

– Det är hektiskt, men jag har gjort det förut. Det gäller att inte tänka framåt utan fokusera på varje dag och försöka ha så roligt som möjligt, sade Alshammar som drog in 30 000 kronor på sina tre segrar i helgen.

OS-laddar i Australien

En sammanlagd världscuptitel ger nästan 700 000 kronor. I så fall välkomna pengar i Alshammars simsatsning som för tredje vintern i rad tar henne till Australien. Efter världscupavslutningen i Tokyo i november flyttar hon och tränaren Johan Wallberg till Sydney där hon ska förbereda sig inför OS i London nästa sommar.

Förutom Alshammar och Sjöström vann också Jennie Johansson och Stefan Nystrand på söndagen och tog hem dubbelsegrar under helgen. Extra skönt för Nystrand som gjorde fiasko på VM i somras. Nu vann han både 50 och 100 m fritt.

– Det är jätteskönt att vinna på hemmaplan, men tiden (21,70) är jag inte så nöjd med. Då var hundringen mycket bättre, sade han.

Jennie Johansson slog personligt rekord på 50 m bröstsim (30,05) och kommer allt närmare Emma Igelströms svenska rekord på 29,96.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning